Napad na Nikčević: Udarena bejzbol ili metalnom palicom

Kako u kaznenoj evidenciji koju je Ministarstvo pravde poslalo stoji da Mitrović ranije nije osuđivan, iako je prošle godine osuđen četiri mjeseca
79 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2014. 13:13h

Na petom ročištu osumnjičenima za napad na novinarku „Dana“ Lidiju Nikčević sudija Ivan Perović pročitao je zapisnike policije sa uviđaja, kao i one koji se odnose na pretres stanova osumnjičenih.

Za napad na Nikčevićku, koju je maskirana osoba sa fantomkom na glavi 3.januara udarila palicom tri puta po glavi i pobjegla u nepoznatom pravcu, okrivljeni su Željko Miletić (47), vlasnik pogrebnog preduzeća “Narcis”, koji je navodno naručio i finansirao prebijanje, Milovan Gardašević (62) koji je okrivljen za planiranje i organizovanje prebijanja, Vukašin Đurđevac (27), Zoran Abramović (51) i Nikola Bulatović (27) da su učestvovali u neposrednom izvršenju krivičnog djela, dok je Vladimir Mitrović (31) okrivljen za pomaganje. Miletić je, navodno, za prebijanje novinarke “Dana” platio 4.000 eura, dok je Đurđevac, kako se navodi u optužnici, bio taj koji je Nikčevićku više puta udario palicom po glavi.

Na današnjem ročištu pročitan je i izvještaj Forenzičkog centra o vještačenju jakne i tašne koju je Nikčević nosila kobne noći u kome stoji da je riječ o kompleksnom materijalu i da nije moguće izvršiti izdvajanje DNK osim DNK oštećene. U nalazu sudskog vještaka medicinske struke dr Veselina Bulatovića konstatovano je da je Nikčević, koja je imala 18 šavova, povrede mogla zadobiti udarcem bejzbol ili metalnom palicom ili nekim sličnim predmetom.

Kako u kaznenoj evidenciji koju je Ministarstvo pravde poslalo stoji da Mitrović ranije nije osuđivan, iako je prošle godine osuđen četiri mjeseca zatvora, sudija Perović je kazao da će tražiti novu kaznenu evidenciju za Mitrovića, ali i za ostale optužene.

Na suđenju se nije pojavila bugarska državljanka Hristina Živkova Dobreva koja je radila kod Gardaševića kao kućna pomoćnica.

Na prvom ročištu Mitrović je kazao da je ranije priznanje dao pod prisilom policije koja ga je tukla i ucjenila da to uradi, što su inspektori na prethodno održanom ročištu negirali tvrdeći da je Mitrović bio taj koji je inicirao razgovore sa njima.

Na narednom ročištu koje je zakazano za 10. jul kao svjedoci biće pozvani sinovi Željka Miletića i Milovana Gardaševića, Slobodan i Goran, kao i Marija Kostić, prijateljica Hristine Dobreve, čiji pasoš je prilikom pretresa kuće pronađen kod Gardaševića. O pribavljanju ostalih dokaznih materijala, koje su predložili advokati okrivljenih, sudija će odlučiti na narednom ročištu.

Na prošlom ročištu sudija Perović je prihvatio ponuđeno jemstvo za Abramovića i Đurđevca, ali je Viši sud odlukom od 26.juna isto ukinuo i vratio na ponovno odlučivanje. Odluku o predlozima za određivanje jemstva za pomenutu dvojicu, kao i za ostale okrivljene sudija će donijeti naknadno.

Okrivljeni ne odustaju od transparenata

Porodica okrivljenih ne odustaje od toga da se prije svakog ročišta pojavi sa transperentima. Ovoga puta tekst na transparentu je bio upućen komandiru nikšićke policije Milovanu Pavićeviću i osnovnom tužiocu Stevu Šekariću.

Miraš Đurđevac je kazao da se ne sjeća bolje medijski pripremljene konferencije od one koju su održali Pavićević i Šekarić na kojoj su saopštena imena optuženih i uhapšenih za napad na novinarku „Dana“.

„Morala se prvo javnost pripremiti da to proguta kao istinu i da se pošalje poruka Briselu i Vašingtonu da se radi na procesuiranju počinilaca napada na novinare. Samo nas interesuje istina i ako su naši najbliži uradili taj sramni čin neka odgovaraju i dobiju zaslužnu kaznu, ali da se to utvrdi na osnovu činjenica i argumenata“, kazao je Đurđevac i upitao se gdje su svi oni dokazi koji su na pomenutoj konferenciji nabrojani a kojih sada nema.

Foto: Ivan Petrušić

On je ponovio da je riječ o političkom procesu i da su zbog pritiska Brisela i Vašingtona na Vladu Crne Gore njihovu najbliži osuđeni prije nego što su i uhapšeni.

Milan Abramović je kazao da ako je postojao tajni nadzor, kako su to na prethodnom ročištu kazali inspektori, da se utvrdi ko je dao nalog i da se prezentuje sve što je na taj način pribavljeno.

Porodice okrivljenih uputili su dopis predsjednicima Vlade i Skupštine, svim poslaničkim klubovima, ministru Rašku Konjeviću, Kancelariji EU, američkoj i njemačkoj ambasadi i od njih traže da se omogući korektno suđenje na osnovu dokaza, da se pronađu krivci i zaslužno kazne za „gnusni napad na novinarku“.

Galerija

Bonus video: