Lev: Pitao sam Klinsmana za rezultat drugog meča u grupi

"Klinsman mi je rekao mi je da su i oni prošli, a ja sam uzvratio da sam srećan zbog njega", kazao je Lev
2 komentar(a)
Klinsman, Foto: Beta/AP
Klinsman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.06.2014. 14:26h

Mirisalo je na remi, očekivao se prijateljski duel u Resifeu, ali razvijene, ne samo sportske nacije, razmišljaju drugačije.

Njemačka je svoju legendu na klupi američke selekcije dovela na rub eliminacije, ali su, ipak, dva nekadašnja saradnika, a prije svega velika prijatelja - Joakim Lev i Jirgen Klinsman jedan drugom čestitali prolaz u osminu finala. Amerikanci, ispostavilo se, idu dalje baš zahvaljujući Njemcima i njihovoj ubjedljivoj pobjedi nad Portugalom 4:0, jer je, na kraju, o drugom mjestu odlučivala gol-razlika

Nakon 90 minuta dominacije, Njemci su savladali SAD, golom koji je postigao mundijalski specijalista - atipični golgeter Tomas Miler efektnim udarcem sa 20-ak metara. Bio je to njegov četvrti gol na ovom SP (kao Nejmar i Mesi), a ukupno deveti na mundijalima.

"Konačno sam dao i jedan lijep gol", prokomentarisao je Miler

Potez utakmice izveo je, međutim, Filip Lam, koji je u posljednjim trenucima meča briljantnom i požrtvovanom intervencijom blokirao šut Bedoje i spriječio izjednačenje, iako je u tom trenutku bilo jasno da njegov tim ne može izgubiti prvo mjesto u grupi. Njemački mentalitet, vrhunski profesionalizam, sport u najčistijem obliku...

"Kontrolisali smo meč i nismo Amerikancima dozvolili šansu, osim na samom kraju", rekao je Joakim Lev, selektor “elfa”, naglasivši da mu je drago što su Ameri i Klinsman prošli dalje.

"Prišao sam Klinsmanu nakon meča i pitao ga kako se završila druga utakmica, jer nisam znao rezultat. Rekao mi je da su i oni prošli, a ja sam uzvratio da sam srećan zbog njega".

Slavili su i Ameri...

"Veliki je uspjeh proći ovako jaku grupu. Sada za nas i sve selekcije počinje potpuno drugačije takmičenje - kazao je Klinsman.

Bila je to, inače, neobična utakmica, ne samo zbog jakih fudbalskih veza Njemačke i Klinsmana (prvak svijeta 1990. kao igrač, polufinalista 2006. kao selektor). Čak petorica američkih fudbalera imaju njemačke krvi po majčinoj strani, a Fabijan Džonson je, recimo, bio u sastavu njemačke mlade reprezentacije 2009. godine, sa Nojerom, Boatengom i Humelsom. Na kraju su porodice Džonson, Džons, Čendler, Bruks i Grin slavile uspjeh - Amerike, Njemačke i sinova...

Bonus video: