Odloženo suđenje za ubistvo Šćekića: Boreta tražio izuzeće Smolovića

Boreta je danas prije otvaranja glavnog pretresa kazao da je sudija Smolović pod pritiskom sudije Vrhovnog suda Radula Kojovića
112 pregleda 0 komentar(a)
Saša Boreta, Foto: Savo Prelević
Saša Boreta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.06.2014. 08:25h

Ponovljeno suđenje za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića odloženo je na neodređeno vrijeme jer je predsjednik vijeća Apelacionog suda sudija Dragiša Rakočević kazao da će spisi predmeta biti dostavljeni predsjedniku Apelacionog suda Mušiki Dujoviću koji će odlučiti o današnjem predlogu optuženog Saše Borete za izuzeće člana Vijeća, sudije Zorana Smolovića.

Boreta je danas prije otvaranja glavnog pretresa kazao da je sudija Smolović pod pritiskom sudije Vrhovnog suda Radula Kojovića potvrdio prethodnu osuđujuću presudu.

Vrhovni sud ukinuo je presudu osuđenima za ubistvo policijskog načelnika, obrazlažući, između ostalog, da se na ponovljenom glavnom pretresu nijesu smjele koristiti izjave svjedoka Žarka Radulovića i zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića, jer su pravno nevaljani dokazi.

Na tim izjavama počivale su osuđujuće presude Višeg i Apelacionog suda.

Apelacioni sud u aprilu 2013. potvrdio je presudu kojom su četvorica optuženih osuđeni na ukupno 120 godina zatvora.

U presudi je pisalo da su Boreta i Bigović osuđeni na po 30 godina zatvora, jer su organizovali i podstrekli na ubistvo policajca. Čila Šćekić je, kako se navodi, ispalio rafal u svog prezimenjaka, a nedaleko od kuće inspektora, Vujadinović ga je čekao u kolima. I oni su osuđeni na po 30 godina zatvora.

Boreta i Bigović osuđeni su i za podmetanje eksplozivnih naprava u hotelu “Splendid” u junu i julu 2005, kao i za pokušaj reketiranja suvlasnika tog hotela Žarka Radulovića.

Prema navodima prvostepene presude, Šćekić je istraživao napadače i podmetače eksplozivnih naprava na hotel “Splendid”, kada je otkrio da je to radio Baranin Alan Kožar.

Nakon toga, organizovano je njegovo ubistvo.

Iz Vrhovnog suda su napisali da se u postupku donošenje prvostepene i drugostepene presude nije sudilo za krivična djela iz domena organizovanog kriminala, pa se kao dokazi nijesu mogli koristiti obavještenja koja su specijalnom tužiocu u vrijeme vođenja pretkrivičnog i krivičnog postupka dali Radulović i Vlaović.

Takođe, naveli su da je sud u ponovljenom suđenju, nakon hapšenja Čile Šćekića, bio dužan da ponovo reprodukuje izjavu zaštićenog svjedoka Vlaovića, što nije učinjeno.

“Nereprodukovanje audiovizuelnog snimka, imalo je uticaja na zakonito i pravilno donošenje presude”, konstatovali su iz Vrhovnog suda.

Bonus video: