Iljumžinov obećao podršku FIDE

Predsjednik FIDE danas je doputovao u Podgoricu na poziv predsjednice Šahovskog saveza Crne Gore Angeline Vuković.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2014. 13:17h

Crna Gora je država u kojoj šah ima tradiciju i u kojoj se taj sport voli, a Svjetska šahovska federacija (FIDE) spremna je da pomogne i podrži projekte nacionalnog saveza, kazao je predsjednik Kirsan Iljumžinov.

Predsjednik FIDE danas je doputovao u Podgoricu na poziv predsjednice Šahovskog saveza Crne Gore Angeline Vuković.

Iljumžinov je kazao da je on treći funkcioner FIDE koji je posjetio Crnu Goru, navodeći da su prije njega to uradili potpredsjednicu Boris Kutin i Ali Nihat Jazići.

"Ne posjećujemo svaku državu tako. U Federaciji smo uvidjeli da je izabrano novo rukovodstvo Saveza, koje ima jasan cilj. Crna Gora je poznata po tradiciji, gdje šah vole i mladi i stari. Danas je dogovoreno da će FIDE pomoći crnogorskoj federaciji, u razvoju dječjeg šaha. ŠSCG ima dobre programe za razvoj šaha, prije svega u školama. Siguran sam da će sljedeća moja posjeta biti zbog prezentacije tog programa", kazao je Iljumžinov na konferenciji za novinare.

On je uvjeren da će taj program biti zanimljiv i da će ga i u drugim državama koristiti kao osnovu.

"Crna Gora je dobila ponudu da organizuje Svjetsko prvenstvo za mlade 2015. godine. Vjerujem da će se u Crnoj Gori šah dobro razvijati, jer je novo rukovodtvso dobro i imaće podršku od mene kao predsjednika", rekao je Iljumžinov.

On je kazao da njegova posjeta nema veze sa predstojećim izborima za predsjednika FIDE, navodeći da je ona ranije zakazana.

"Posjeta je ranije zakazana, imao sam poziv ŠSCG zbog projekta koje je novo rukovodstvo pripremilo. Došao sam da podržim novo rukovodstvo i novi program koji su mi ranije poslali na uvid", kazao je Iljumžinov.

On je naveo da će mu protivkandidat za mjesto predsjednika, 11. avgusta u Tromsu, biti Gari Kasparov.

Predsjednika ŠSCG Angelina Vuković kazala je da je za crnogorsku asocijaciju posjeta Iljumžinova važna.

"To je jako važno za našu šahovsku organizaciju i šah u Crnoj Gori uopšte. Time pokazujemo da smo uspostavili dobre međunarodne odnose sa svjetskom organizacijom, koju pozivamo da se uključi i pomogne nam da krenemo putevima uspjeha. Doživljavamo je kao veliku podršku prvog čovjeka FIDE dobro osmišljenom pristupu reorganizacije šahovske federacije i nadamo se novim projektima od septembra, kakav je Šah u školama", rekla je Vuković.

On je istakla da je u ŠSCG formiran tim koji će pripremati novi projekat, Šah u školama.

"Danas smo ga izložili predsjedniku i dobili podršku da on postane internacionalan. Ideja je potekla iz Crne Gore, to je naše djelo. Antun Vih koji je to započeo sada će dobiti tim i ekipu koja će se baviti tim projektom. Prepoznali su da taj projekat ima internacionalnu budućnost i da bi mogao da bude preporuka ostalim federacijama. Jako nam je važno da smo dobili podršku FIDE", rekla je Vuković.

Ona se zahvalila na posjeti Iljumžinovu i uručila mu suvenir, crnogorsku kapu i gusle, kao nacionalni instrument.

Bonus video: