Borhes nije volio fudbal: Predavao studentima za vrijeme utakmica

Slavni pisac naročito nije volio fudbalske navijače koje je smatrao razularenom masom
98 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2014. 17:05h

Argentinski književni klasik Horhe Luis Borhes nikako nije volio fudbal, čiju je popularnost objasnio izjavom da je “i glupost popularna”.

“The New Republic” podsjeća zbog čega je Borhes fudbal smatrao “estetski gledano ružnim” te dijelom masovne kulture koju je prezirao.

Borhes (1899-1986) toliko nije volio fudbal da je predavanje studentima namjerno zakazao u terminu prve utakmice Argentine na Svjetskom prvenstvu u fudbalu 1978. godine. Prema Borhesu, “fudbal je jedan od najvećih zločina Engleske”, igra koja je “popularna zato što je i glupost popularna”, obilježena “idejom nadmoći koja mu se gadi”.

Slavni pisac naročito nije volio fudbalske navijače koje je smatrao razularenom masom s fašističkim tendencijama, a kod najvažnije sporedne igre na svijetu smetao mu je i izraženi nacionalizam koji prati prvenstva.

Borhes se fudbalom pozabavio i u svojoj priči “Esse Est Percipi”, u kojoj se opisuje fantastična verzija Argentine u kojoj je popularni sport postao spektakl, odglumljena igra za TV prenos.

Borhes tako piše da se stadioni raspadaju od zapuštenosti te da je posljednji fudbalski susret u Argentini odigran još 1937, ali da fanatični obožavaoci ništa od toga ne primjećuju, podsjeća u svom osvrtu na odnos Borhesa prema fudbalu časopis “The New Republic”.

Bonus video: