Predstava Ateljea 212 otvara “Purgatorije”

Predstavu “Avgust u okrugu Osejdž“, koja otvara Purgatorije, režirala je Ljiljana Todorović
0 komentar(a)
Atrijum, Tivat, Foto: Siniša Luković
Atrijum, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 26.06.2014. 14:37h

Ako je ludo vrijeme, nije kalendar - sa sjajnim citatom legendarnog starog tivatskog trgovca i ugostitelja Josipa Baselija, podsjetili su juče predstavnici Centra za kulturu Tivat da je uprkos kiši i lošem vremenu, kucnuo čas za početak još jednog “Tivatskog kulturnog ljeta“, odnosno festivala kulture “Purgatorije“.

Fešta za sve ljubitelje dobrog teatra, muzike, književnosti i likovne umjetnosti, počinje večeras izvođenjem predstave “Avgust u okrugu Osejdž“ beogradskog Ateljea 212. Komad po tekstu Trejsi Lets i u režiju Ljiljane Todorović, u kome pored ostalih, igraju Dara Džokić, Anita Mančić, Branimir Brstina i Jelena Đokić, prva je od sedam predstava koje će biti izvedene u takmičarskoj kategoriji ovogodišnjeg Festivala mediteranskog teratra koji se sastavni dio “Purgatorija“. Pored komada Atelja 212, selektorka Tanja Mandić-Rigonat i Centar za kulturu Tivat u konkurenciju za festivalske narade, uvrstili su i predstave “Zločin i kazna“ zagrebačkog Kazališta “Gavella“, “Trpele“ Beogradskog dramskog pozorišta, “Unosno mesto“ i “Otelo“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, “Gospođa ministarka“ Pozorišta “Boško Buha“ iz Beograda, te novi komad u produkciji Centra za kultzuru Tivat “Providenca“.

“Pored nove predstave 'Providenca' po tekstu Stevana Koprivice i u režiji Egona Savina, za ovo ljeto obnovili smo i našu stariju predstavu 'Betula u Malu Valu' čija će premijera biti 25. jula. Pozorišni programi inače, čine okosnicu ovih 'Purgatorija' i publika će od sjutra do četvrtog septembra, kada se festival završava, biti u prilici da pogleda 40 najboljih predstava iz Crne Gore i zemalja regiona. Pet od deset najboljih predstava koje su se igrale u ovoj sezoni na scenama u Beogradu, biće viđene narednih mjeseci i u Tivtu”, kazala je direktorica CZK Tivat Milena Radojević.

Posebna karakteristika “Purgatorija“ biće i svojevrsni pozorišni maraton nazvan “Long Play Theatre“ od 28.jula do trećeg avgusta u kome će publika sedam dana za redom, moći da pogleda sedam aktivnih predstava u produkcji CZK Tivat - “Providenca“, “Don Kihot“, “Mediterano“, “Bokeški D mol“, “Filomena Marturano“, “Betula u Malu Valu“ i “Penelopijada“.

“Ovakav pozorišni maraton sopstvene produkcije nisu u stanju da naprave neka velika i poznata repertoarska pozoriša u regionu. 'Purgatorije' jesu regionalni teatarski brend a 'Tivatsko kulturno ljeto' jeste mjesto vrijedno pažnje i posjete”, kazao je producent u CZK Tivat, Neven Staničić, ističući da će u naredna dva mjeseca u galerijskim prostrima u Tivtu biti bogat likovni program.

Bonus video: