Urugvajci tvrde da se radi o zavjeri, kraj Mundijala za Luisa Suaresa?

Fifa je pregledala izvještaje i snimke i fudbalski svijet je skoro nepodijeljen - Suares zaslužuje maksimalnu kaznu
22 komentar(a)
Luis Suares, Foto: Reuters
Luis Suares, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.06.2014. 09:49h

Navijači u Urugvaju, Fudbalski savez, advokat, reprezentativci i selektor reprezentacije ocijenili su danas da je Luis Suares "žrtva anglo-italijanske zavjere".

Član Fudbalskog saveza Urugvaja i Suaresov advokat Alehandro Balbi okrivio je evropske medije za "kampanju" protiv napadača Liverpula. "Ovo se dogodilo zbog kampanja koje se vode u Engleskoj i Italiji protiv Suaresa. Ne sumnjamo da se sve dešava zbog toga što je riječ o Suaresu i zbog toga što je Italija eliminisana", rekao je Balbi.

"Mnogo je pritisaka iz Engleske i Italije. Pripremamo odbranu", dodao je. Predsjednik Fudbalskog saveza Urugvaja Vilmar Valdes rekao je da se Suares "dobro drži". "Luis je dobro. Prošao je kroz 1.001 bitku. Svi znamo ko je on i zbog čega ga branimo", rekao je Valdes.

Reprezentativac Urugvaja Dijego Lugano ocijenio je da se britanski mediji "svete" Suaresu. "Britanski mediji se svete Suaresu, i to svi znaju. Očigledno da takve stvari uvećavaju tiraž u Engleskoj, inače se to ne bi radilo. Utakmica sa Engleskom je već odigrana, u subotu igramo s Kolumbijom i ne znam zbog čega engleski novinari postavljaju pitanja o Suaresu", rekao je Lugano. Urugvajski mediji optužili su pojedine svjetske medije za "lov na Suaresa", a posebno su istakli britanske.

Kraj Mundijala?

Ujed Luisa Suaresa, koji je tokom odlučujućeg duela sa Italijom ugrizao za rame italijanskog defanzivca Đorđa Kjelinija, jedini je detalj 20. Mundijala koji naredni događajui nijesu gurnuli u drugi plan. Najviše iz razloga što je to već treći slučaj da zbog pritiska važnosti utakmica sjajni urugvajski napadač zubima nasrne na rivale.

Sada je, međutim, to uradio pred očima cijelog svijeta, na najvećoj mogućoj smotri. Zato ne treba da čude najave da neće biti iznenađenje ako Fifa danas primijeni najveću propisanu kaznu - 24 utakmice neigranja.

A sa svakim ugrizom Suaresa izricane su oštrije kazne, i nadimak koji će ga pratiti uprkos nevjerovatnim igrama i golovima za „Zlatnu kopačku”, koju je podijelio sa Kristijanom Ronaldom.

Suaresov prvi ugriz bio je na meču Ajaks - PSV, a žrtva Otman Bakal 20. oktobra 2010. „Kopljanici” su ga kaznili sa dva meča neigranja, a Fudbalski savez Holandije još pet. U derbiju Liverpul - Čelzi žrtva je 21. aprila 2013. bio Bane Ivanović, a Suares je kažnjen sa 10 utakmica.

Fifa je pregledala izvještaje i snimke i fudbalski svijet je skoro nepodijeljen - Suares zaslužuje maksimalnu kaznu. Skoro čitav, pošto je iza najboljeg igrača stala samo njegova selekcija i agent, Alehandro Balbi.

"Ne sumnjamo da je cijela epizoda iskonstruisana zbog uključenosti Suaresa i ispadanja Italije. To je bio najobičniji sudar, u kojem je Suares zaradio masnicu na oku od lakta Kjelinija. Smatramo da je medijska haranga pokrenuta zbog potrebe da se oslabi selekcija Urugvaja, koja bi u plej-ofu trebalo da ide na Brazil", kazao je Balbi.

Liverpul nije stao iza svog igrača, smatrajući da se „epizoda” nije dogodila u crvenom dresu.

Ipak, reakcije su, burne i idu čak i do potrebe da se Suaresu izrekne zatvorska kazna.

Ima i stručnjaka koji istu kaznu traže i za brojna udaranje laktom u lice, za kojima Suares ne poteže, ali su jednako opasna. Jedan takav udarac na Mundijalu 1994. godine donio je Luisu Enrikeu polomljen nos, a Mauru Tasotiju najveću dosadašnju kaznu Fife - osam utakmica suspenzije

Suares već plaća kaznu pošto su njegovi sponzori „888” i „Adidas” najavili preispitivanje i mogući raskid ugovora.

"Nemoguće je u ovoj situaciji štititi Suaresa. Na stranu umijeće koje oduševljava svijet i to što je izvan terena sjajna osoba, uvijek spremna da pomogne svima - pravi dobrotvor. Ne možemo pokriti oči na njegov novi ružan gest, kazao je Robi Fauler, ikona „redsa”.

Bonus video: