Šizofrenija i konzumacija kanabisa su povezani?

Predispozicija za šizofreniju takođe povećava vjerovatnoću da ćete koristiti kanabis, tvrdi jedan od istraživača
10 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2014. 14:11h

Tačna priroda veze između konzumacije kanabisa i šizofrenije nije u potpunosti jasna naučnicima, ali nova studija nam nudi dodatne tragove, prenosi "Newser".

Istraživači su proučavali genetske podatke 2.082 osobe, od koji je polovina koristila kanabis, a naučnici su se fokusirali na broj gena povezanih sa šizofrenijom kod subjekata.

Otkriveno je da su osobe sa predispozicijom za dobijanje šizofrenije bile sklonije konzumiranju kanabisa, kao i njegovom pretjeranom konzumiranju, od osoba koje nisu imale gene povezane sa šizofrenijom, bez obzira na istoriju mentalnog zdravlja.

Drugim riječima, kako tvrdi jedan od istraživača, "predispozicija za šizofreniju takođe povećava vjerovatnoću da ćete koristiti kanabis".

"The Verge" objašnjava kompleksnost moguće veze između šizofrenije i marihuane:

"Naučnici su tokom 60-ih godina prošlog vijeka mislili da marihuana može da izazove psihozu kod većine ljudi, dok ovih dana vjeruju da njeno korišćenje može da podstakne šizofreniju kod osoba koje imaju određene predispozicije za dobijanje ove bolesti. Nova studija sa velikim uspjehom je uspjela da obrne ovu ideju tvrdeći da osobe koje imaju određene predispozicije za dobijanje šizofrenije takođe mogu imati i predispozicije za korišćenje marihuane".

Međutim, to ne mora da znači da konzumacija marihuane ne povećava rizik od dobijanja šizofrenije, tvrdi jedan od stručnjaka koji nije bio povezan sa najnovijom studijom i dodaje da obje teorije mogu biti istinite.

Bonus video: