Policija: Carinici dio organizovane kriminalne grupe, oštetili državu za više miliona eura

Carinici se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja, primanje i davanje mita
928 pregleda 49 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2018. 20:08h

Carinici Nikola Masoničić (33), Vesna Kovač (64), Anđela Dabanović (55), Irena Jovanović (53), Đorđe Đurašković (32) i Ivan Niković (35) uhapšeni su zbog sumnje da su učestvovali u švercu cigareta i oštetili državni budžet za više desetina miliona eura.

Od deset osoba uhapšenih juče kao dio ove kriminalne grupe, na slobodu je do večeras pušteno petoro, među kojima tri carinice Kovač, Dabanović i Jovanović.

Oni se sumnjiče za primanje mita, davanje mita, krijumčarenje i stvaranje kriminalne organizacije.

"Vijesti" su ranije objavile da je uhapšeno sedmoro carinika, dok je danas saopšteno da se za još jednim carinikom intenzivno traga.

Oni se sumnjiče da su dio organizovane kriminalne grupe, iz koje je procesuirano ukupno 28 fizičikih i dva pravna lica.

Oni se sumnjiče da su od maja do avgusta ove godine prokrijumčarili oko 40 hiljada paketa cigareta.

Podnijete su krivične prijave protiv navodnih organizatora kriminalne grupe, od kojih je jedna podnijeta početkom avgusta, a druga juče.

Specijalno policijsko odjeljenje uhapsilo je sedmoro osoba, čije hapšenje je tražilo Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

To tužilaštvo sumnjiči ih da su, između ostalog, povezani sa švercom cigareta koje su zaplijenjene početkom avgusta, u kamionu koji se od Bara kretao ka Podgorici.

Nakon hapšenja carinika službenici SPO gotovo čitav dan češljali su carinsku dokumentaciju i izuzimali dokaze.

"Vijesti” su ranije objavile da je juče saslušana još jedna žena u vezi sa ovom istragom, ali da je nakon saslušanja puštena.

SDT istražuje da li su uhapšeni carinici i ranije žmurili na krijumčarenje cigareta iz barske luke.

Šleper švercovanih cigareta, koji je navodno iz Luke izašao uz odobrenje nekog od carinika, zaplijenili su pripadnici SPO početkom avgusta.

Tada su uhapsili Barane Dragana Šuštera i Radovana Brajkovića i Podgoričanina Stefana Vujačića. Dan kasnije uhapšen je i četvrti osumnjičeni P. M.

Vrijednost tada zaplijenjenih cigareta je oko 1.400.000 eura.

Šleper sa cigaretama bez akciznih markica navodno je napustio Luku Bar i krenuo prema glavnom gradu, kada ga je presreo SPO.

Iz Uprave policije tada je saopšteno je da je oduzeto oko 65.000 šteka cigareta bez akciznih markica.

Prema informacijama “Vijesti” istraga je tada nastavljena u skladištima slobodne zone u Luci Bar, gdje su, prema sumnjama, utovarene te cigarete, ali rezultati provjere skladišta još nijesu poznati.

Radonjić: Pričinjena šteta za budžet od nekoliko desetina miliona eura

Rukovodlac Specijalnog policijskog odjeljenja, Dragan Radonjić rekao je da se sumnja da je ova kriminalna organizacija oštetila državni Budžet za nekoliko desetina miliona eura.

"U nastavku akcije u kojoj su početkom avgusta 2018. godine lišena slobode 4 pripadnika kriminalne organizacije, kada je zaplijenjeno 1360 paketa cigareta koje su prokrijumčarene iz Slobodne zone Bar na teritoriju Crne Gore, došli smo do novih podataka i dokaza za postojanje osnovane sumnje da su 24 fizička i 2 pravna lica i to: L.G. (64 god.), Č.S. (42 god.), Č.N.(41 god.), V.A., M.N.(33 god.), Č.B.(35 god.), Š.M.(41 god.), Š.D.(36 god.), I.S.(27 god.), J.S., J.I.(53 god.), D.A.(55 god.), K.V.(64 god.), N.I.(35 god.), Š.M.(53 god.). Đ.Đ.(32 god.), P.Z. (36 god.), L.H.(53 god.), M.A.(36 god.), M.M.(27 god.) Č.S.(41 god.), N.E.(31 god.), L.V.(34 god.), NN lica i dva pravna lica izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, davanje mita, primanje mita i krijumčarenje, tako što su po prethodno utvrđenom kriminalnom planu i jasno utvrđenim ulogama vršili ilegalne aktivnosti krijumarenja akciznih roba – cigareta iz Slobodne carisnke zone Bar, sa ciljem stavljanja u promet cigareta inostranog porijekla, bez akciznih markica na nelegalnom tržištu Crne Gore", kazao je rukovodilac Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić.

On je kazao da se osnovano se sumnja da je navedena kriminalna organizacija u periodu od maja 2018 . godine do avgusta 2018. godine iz Slobodne carinske zone Bar prokrijumčarila cigarete bez akciznih markica u količini od oko 40.000 paketa, pri čemu je pričinjena šteta za državni Budžet u vidu neplaćenih akciza i carina u visini od nekoliko desetina miliona eura.

"Zbog osnovane sumnje da su kao organizatori i članovi kriminalne organizacije počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret, dana 29.08.2018.godine, lišeno je slobode 10 lica, dok su ostala lica u bjekstvu i za njima se intezivno traga. U ovoj akciji u Baru je još zaplijenjeno 1182 paketa cigareta bez akciznih markica, što ukupna zapljena iznosi 2.542 paketa cigareta. Postoji osnovana sumnja da su u cilju sprovođenja ovih kriminalnih aktivnosti i prikrivanja istih vršena koruptivna krivična djela počinjena od strane carinika Slobodne carinske zone Bar koji su propuštanjem vršenja službenih radnji počinili krivična djela u cilju ostvarivanja imovinske koristi. U ovoj akciji lišeno je slobode 7 carinskih službenika, dok se za jednim intenivno traga. Među licima za koje postoji osnovana sumnja da su postali članovi kriminalne organizacije nalazi se i 8 carinskih službenika za koje postoji osnovana sumnja da su realizacijom kriminalnog plana izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, krivično djelo primanje mita i krivično djelo davanje mita. Djelovanjem SDT, SPO UP i uz punu saradnju Uprave carina Crne Gore i jedne inostrane partnerske službe i samom realizacijom akcije radnog naziva „KLIKER“ i lišenjem slobode ovih lica u potpunosti je prekinuto djelovanje ove kriminalne organizacije, ali i dalje su u toku radnje radi utvrđivanja identiteta drugih lica koja su eventualno imala učešće u izvršenju ovih krivičnih djela", rekao je Radonjić.

Galerija

Galerija

Bonus video: