Marku Pogačaru nagrada "Risto Ratković"

Nagrada se dodjeljuje se za najbolju knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini
1 komentar(a)
Marko Pogačar, Foto: Screenshot (Youtube)
Marko Pogačar, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 30.08.2018. 12:02h

Književnik Marko Pogačar ovogodišnji je dobitnik nagrade „Risto Ratković“ za knjigu "Zemlja, Zemlja", saopštio je danas na konferenicji za medije predsjednik žirija Andrej Nikolaidis.

U najužem izboru, pored nagrađene, bile su i knjige Hadžema Hajdarevića “Kiša rujanska ušiva rasute nerve“, Monike Herceg „Početne koordinate", Dejana Ilića „Dolina plistos“ i Miroslava Mićanovića „Obrt za pranje perja“.

Nagrada “Risto Ratković” dodjeljuje se za najbolju knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Obrazlažući odluku žirija, Nikolaidis je kazao da su o pobjedniku odlučivale nijanse.

“Sve knjige koje su ušle u uži izbor su vanserijske, a kada je riječ o Marku Pogačaru i njegovom književnom stvaralaštvu, neophodno je istaći da se radi o veoma bogatom i vrlo definisanom pjesničkom opusu. On je jedan od najvažnijih književnika ne samo pjesnika, onoga što Boris Posnikov, hrvatski teoretičar književnosti, zove postjugoslovenska književnost. Pogačar gaji kosmopolitski duh i predanost poeziji posjedujući ujedno vanserijsku vještinu u jeziku i vrlo duboki filozofski uvid što,inače, karakteriše čitav njegov opus , pa tako i ovu knjigu”, kazao je Nikolaidis.

Kada su u pitanju pjesnici do 27 godina, u najuži izbor ušle su pjesme koje su pristigle pod šiframa: Ppm 177, Jun, malaslova, Weronica Franco, Sent i Lucy Show. Koja je zbirka bila najbolja biće saopšteno na predstojećim Ratkovićevim večerima poezije.

Ovogodišnje Ratkovićeve večeri poezije u Bijelom Polju biće održane 3. i 4. septembra, kada će biti uručena nagrada „Risto Ratković“.

Bonus video: