Šansa za Irance na oproštaju Sušića?

Uz pobjedu nad BiH, koja nema nikakvih šansi da prođe dalje, "persijske zvijezde" se nadaju da Argentinci nemaju razlog da popuste Nigeriji
0 komentar(a)
Karlos Keiroš, Iran, Foto: Reuters
Karlos Keiroš, Iran, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2014. 09:58h

Dok mediji u Bosni i Hercegovini pišu da je Safet Sušić već "bivši" i licitiraju sa novim selektorom, Iranci se uoči duela na areni "Fonte Nova" u Salvadoru spremaju da napadnu osminu finala, iako još nisu postigli gol na Mundijalu.

Ekipa Karlosa Keiroša odigrala je 0:0 sa Nigerijom i u nadoknadi kapitulirala protiv Argentine (1:0), ali uoči posljednjeg kola ima jasnu računicu koja bi mogla da je odvede u drugu fazu.

Uz pobjedu nad Bosnom i Hercegovinom, koja nema nikakvih šansi da prođe dalje, "persijske zvijezde" se nadaju da Argentinci nemaju razlog da popuste Nigeriji.

A ako Iranci dobiju BiH sa dva gola razlike, a Nigerija izgubi od Argentine bilo kojim rezultatom, azijska selekcija plasiraće se u osminu finala Mundijala, prvi put u istoriji.

Iskusni Keiroš je ipak svjestan težine zadatka, zna da će njegova selekcija prvi put na ovom Mundijalu morati da pokaže nešto više od čvrste igre u odbrani, a uz to će se osluškivati vijesti iz Porto Alegrea.

"Biće komplikovano, ali možemo da idemo dalje. Znam igrače Bosne, već sam igrao protiv njih. Žele da odu iz Brazila sa makar jednom pobjedom, nakon što su nepravedno ispali. Nemaju pritisak i zato će biti neugodno po nas".

Mediji u Teheranu već su nazvali portugalskog trenera "master of defence", a Fudbalska asocijacija želi da produži ugovor sa njim.

"Želim i ja da ostanem, ali o tome nakon Mundijala", uzvratio je Keiroš.

Povratak na Bosance - "zmajevi" nemaju šansi da prođu u drugi krug, iako su dobro odigrali protiv Argentine, dok ih je protiv Nigerije u poraz gurnuo sudija.

Većina tamošnjih medija, međutim, ne traži opravdanja, a krivac je pronađen - selektor Safet Sušić.

Već se, naime, licitira sa njegovim nasljednikom.

"Dušan Bajević umjesto Sušića", "Sušić sigurno više neće biti selektor", "Sam idi, Safete", neki su od naslova.

"Moja budućnost? Davati odgovore prije ove utakmice nema smisla, ali mislim da će se sve brzo znati. Možda za desetak dana", rekao je Sušić.

Bez obzira na te priče, "zmajevi" žele da se vrate kući sa sa makar jednom pobjedom, ili jednim bodom...

- Još boli poraz od Nigerije, razočarani smo jer svi znamo da je moglo bolje. Ali, u životu, kao i u fudbalu, uvijek se ide dalje. Moramo da pokušamo da ostavimo bolji utisak protiv Irana i časno se oprostimo od ovog prelijepog turnira zvanog Svjetsko prvenstvo - poručio je Vedad Ibišević, za sada jedini strijelac “zmajeva” na Mundijalu.

Putnika u 2. fazu možda odluči žrijeb!

U grupi F moguć je nevjerovatan rasplet - da putnik u osminu finala bude određen žrijebom!

Ta opcija čak uopšte nije nerealna i dogodiće se ako Iran savlada BiH sa 1:0, a Argentinci istim rezultatom nadjačaju Nigerijce.

Prema pravilima Fife, poredak u grupi se određuje prvo na osnovu broja osvojenih bodova, zatim se gleda ukupna gol-razlika, a na kraju koja je reprezentacija postigla više golova.

Ako dvije ekipe imaju izjednačene sve navedene statistike, gleda se njihov međusobni duel, a ako se i on završi neriješeno, ne preostaje ništa drugo nego da se "bolji" odluči - lutrijom.

Baš to će se dogoditi u slučaju da se dva današnja meče završe rezultatima 1:0, u korist Irana i Argentine.

Iranci i Nigerijci imali bi sve isto - po pobjedu, remi i poraz, gol razliku 1:1, četiri osvojena boda i 0:0 u međusobnom duelu.

Bonus video: