Zlatna žica Živka Nikolića: Omaž velikom režiseru u Beogradu

Program obuhvata debate, izložbu fotografija, projekcije filmova i još mnogo toga
70 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2014. 16:42h

Cjelodnevni program posvećen stvaralaštvu Živka Nikolića, reditelja koji je za sobom ostavio veliki trag ne samo u jugoslovenskoj, već i u evropskoj kinematografiji, biće održan sjutra u Mikser House-u u Beogradu.

Program koji će trajati od 10 sati ujutro do ponoći, obuhvata debate, izložbu fotografija, projekcije filmova i još mnogo toga. Posjetioci će moći i da pogledaju izložbu fotografija i slika, kao i da uživaju u specijalitetima crnogorske kuhinje.

Posjetioci će od 15 sati imati jedinstvenu priliku da učestvuju u snimanju kratke filmske sekvence po metodu Živka Nikolića i budu dio rada filmske ekipe koja će demonstrirati šta se sve odvija iza kamere.

Pored brojnih dugometražnih filmskih ostvarenja, Živko Nikolić je poznat i po svojim kratkim formama koji istražuju ono što se događa oko nas i u nama u intimnijem i direktnijem maniru. Kratki dokumentarni filmovi čuvenog reditelja (“Bauk“, “Graditelj“, “Polaznik“ i drugi) će, zahvaljujući arhivi Dunav filma, biti projektovani od 17 sati, dok će naredni sat biti omaž Dragu Maloviću, koji je vrhunac svoje karijere dostigao zahvaljujući saradnji sa Nikolićem.

Savina Geršak u "Čudu neviđenom"

Od 20 sati publici će se predstaviti sin crnogorskog reditelja, Petar Nikolić, svojom monodramom.

Večernji program rezervisan je za filmsku trilogiju pod nazivom “Slovenska ljepota”, a koji obuhvata projekcije filmova u kojima glavnu ulogu tumači Savina Geršak, jedna od najpopularnijih jugoslovenskih glumica. Publika će imati priliku da uživa u tri kultna ostvarenja: “Smrt gospodina Goluže”, “Čudo neviđeno” i “U ime naroda”.

Bonus video: