POMOĆ IZ PRIRODE

3 namirnice za zdravo srce

133 pregleda 0 komentar(a)
srce, Foto: Shutterstock
srce, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:16h

Postoji i određene biljke koje imaju posebno dobar uticaj na krvne sudove i srce, a ove tri se posebno ističu.

Đumbir

Poznati korjen o kojem smo čuli toliko toga dobrog pomaže pri liječenju od gripa, prehlada, pa sve do problema sa stomakom. Lista se nastavlja dalje, a uticaj đumbira, koji u ovom slučaju posebno naglašavamo, jeste mogućnost poboljšanja cirkulacije. Ključ svega je u tome da sastojci đumbira aktivno rastvaraju fibrin, protein koji učestvuje u zgrušavanju krvi i izaziva poremećaje krvotoka. Budući da je poznato da upravo krvni ugrušci, koji smanjuju protočnost krvnih sudova, dovode do infarkta, đumbir se nameće kao obavezna namirnica za osobe koje su imale moždani ili srčani udar, kao i onima koji boluju od proširenih vena i arteroskleroze.

Ljuta papričica

Bez obzira na to što je neki veoma vole i uživaju u „vatrenom“ osećaju prilikom jela, a drugi dio ljudi je uopšte ne podnosi, jedno je isto za sve - plodovi ove biljke sprečavaju nastanke krvnih ugrušaka, pospješuju aktivnost trombocita i regulišu holesterol. Preparati za spoljašnju upotrebu na bazi kapsacina, snažnog analgetika koji potiče upravo iz papričica, jedni su od najboljih proizvoda koji služe kao pomoćna terapija za niz bolesti poput reumatoidnog artritisa. Zbog svega toga, ljuta papričica spada u jedno od najboljih prirodnih sredstava za očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova.

Glog

List, cvijet i plod gloga sadrže supstance koje deluju kao antioksidansi, a za ovu tematiku je posebno zanimljivo to da glog ne dozvoljava holesterolu da se nagomila i podstiče njegovo rastvaranje u žučnoj kiselini. Duže korišćenje gloga dokazano poboljšava elastičnost krvnih sudova, pa tako podstiče protok krvi kroz srce i cijelo tijelo. Koliko je dobar, glog se preporučuje kao dodatna terapija kod liječenja srčanih tegoba, hemoroida i proširenih vena, prenosi Stvar ukusa.