Obala Slonovače se sama pita

„Slonovi” pobjedom prolaze, a možda im i bod bude dovoljan za prvi plasman u osminu finala u istoriji
81 pregleda 0 komentar(a)
Obala Slonovače, Foto: Beta/AP
Obala Slonovače, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.06.2014. 12:04h

Obala Slonovače ima jasan zadatak pred večerašnji duel (22 časa) u Fortalezi sa Grčkom - pobjeda je vodi u osminu finala.

„Slonovi”, istina, mogu i remijem da se domognu plasmana među 16 najboljih, ali bi onda moralo da se poklopi da Kolumbija ne izgubi od Japana.

Koliko je u ovoj afričkoj zemlji fudbal prioritet, vidi se i po tome da je Fudbalski savez na zvaničnom sajtu objavio da će svakom igraču dvostruko uvećati premije za večerašnji trijumf.

Didije Drogba i družina su, dakle, dobili motiv više - umjesto 24 hiljade dolara (koliko je predviđeno da dobiju za pobjedu, imaće 48 ukoliko savladaju Grke). Iako je u jednom trenutku bilo najavljeno da će braća Kolo i Jaja Ture napustiti Mundijal zbog smrti brata, to se neće desiti. Jaja je najavljen od prvog minuta večeras.

"Odavno smo postavili cilj da se plasiramo u osminu finala. Rekao bih da je on realan, ali Grci su u prethodne dvije utakmice dokazali da su veoma organizovana ekipa koja se prije svega odlično brani. Moramo da budemo strpljivi, da ne jurimo po svaku cijenu naprijed. To je ključ ove utakmice", rekao je lijevi bek Obale Slonovače Artur Boka.

I put „helena” ka osmini finala je komplikovan. Moraju da savladaju tim Sabrija Lamušija i da se uzdaju u Kolumbiju koja bi mogla da im „pomogne” tako što ne bi dozvolila poraz od Japanaca koji su do sada, kao i Grci, osvojili bod.

Ovo je, inače, prvi međusobni duel dva protivnika u istoriji.

"Znamo da ne zavisi sve od nas, ali moramo da odradimo ono što je do nas - da pobijedimo Obalu Slonovače. Zadovoljan sam kako smo odigrali prva dva meča, iako smo podbacili u realizaciji - istakao je selektor Grčke Fernando Santoš.

Grcima će ovo biti treći put na mundijalima da igraju protiv afričkih reprezentacija - imaju polovičan skor protiv Nigerije (1994. 0:2, 2010. - 2:1). Ali, Santošov tim nije pobijedio na sedam od posljednjih osam utakmica na svjetskim prvenstvima, to mora da se mijenja ako želi da ostane u Brazilu i poslije večerašnje utakmice.

"Moglo je to da se promijeni u oba prethodna meča, pogotovo protiv Japanaca. Ne mislimo na tradiciju koja nam ne ide u prilog, želimo samo da ponosno odigramo ovaj meč i uradimo sve da se plasiramo u osminu finala", kazao je Santoš.

Bonus video: