Jedan svjetski prvak ide kući

"Kao da je finale", poručio Edison Kavani. "Ovo je najveća utakmica moje trenerske karijere, ovo je utakmica naših života", rekao je Ćezare Prandeli
7 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2014. 09:56h

Dva nekadašnja svjetska prvaka (Engleska i Španija) već su eliminisana sa Mundijala u prvoj fazi, danas će im se pridružiti treći.

Urugvaj ili Italija? Ko ide kući? Prvi ili drugi svjetski šampion?

Mundijalska tenzija dostići će vrhunac kada se danas na „Estadio das Dunas” u Natalu, u 13 sati po lokalnom vremenu, u jednom od klasika svjetskog fudbala, sastanu Italija i Urugvaj.

„Azurima” je dovoljan i bod, Urusi moraju da pobijede - sve to iz razloga što je senzacionalna Kostarika ubjedljivije isprašila Urugvajce (3:1) nego Italijane (1:0).

Niko nije očekivao da će u „grupi smrti” uslove diktirati autsajder - Kostarika, jedini siguran putnik u drugu fazu, ali povratka više nema. Italija ili Urugvaj - neko mora da pakuje kofere.

„Utakmica na život i smrt”, razvukao je na naslovnoj starni „El Pais” iz Montevidea.

Prerano ispadanje u Brazilu, zemlji u kojoj su sada već čuvene 1950. osvojili svoj posljednji Mundijal, bilo bi za Urugvajce ravno nacionalnoj tragediji. A prolazak u osminu finala je pitanje od nacionalnog značaja za ovu malu, ali fudbalsku zemlju na rijeci La Plata.

Otuda suze Luisa Suaresa nakon golova protiv Engleske, koji su Urusima i omogućili današnju „biti ili ne biti” utakmicu.

"Čak i ako uspijemo da se plasiramo u nokaut fazu, sumnjam da ćemo do kraja Mundijala igrati veću utakmicu od ove. Meč protiv Italije za nas je kao finale", ocijenio je urugvajski napadač Edinson Kavani u intervjuu za „Il Matino”, dnevni list iz Napulja.

Na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. „azuri” i Urugvajci sudarili su se u osmini finala na „Olimpiku” u Rimu, što je bio njihov posljednji mundijalski meč. Slavili su Italijani 2:0 golovima Skilaćija i Serene, ali su tada, na svojoj teritoriji, bili mnogo veći favoriti nego što su danas na južnoameričkom tlu.

"Utakmica je preteška, s obzirom na značaj koji nosi. To što se sastajemo sa Italijom, dodatno nam otežava posao. Moraćemo da odigramo zaista specijalnu utakmicu ukoliko želimo da pobijedimo. Puno se uzdam u naše navijače. Toliko su frenetični na ovom Mundijalu da me podsjećaju na fanove Napolija", dodao je Kavani, nekadašnji igrač Napolitanaca.

Italijani se najviše plaše „predatora” - Luisa Suaresa.

"Italijani su dobri, ali nisu savršeni. Vidio sam rupe u njihovoj odbrani", najavio je napadač Liverpula, dvostuki strijelac protiv Engleza, autor pet golova na sedam mečeva na mundijalima u dresu Urusa.

Za Italijane, četvorostruke svjetske šampione, drugo uzastopno ispadanje sa Mundijala u prvoj fazi (nakon Južne Afrike 2010), bilo bi ravno katastrofi.

"I prije meča sa Kostarikom znali smo da je Italija kroz istoriju obično loše prolazlila u drugim mečevima na turniru. Znali smo, ali nismo uspjeli da spriječimo poraz. Sada znamo da Italija obično prolazi dobro u trećim utakmicama. Biće teško, ali ne smijemo da zaboravimo da nam je dovoljan i bod. Ne želimo kući nakon prve faze - kazao je golman „azura” Đanluiđi Bufon.

Selektor Ćezare Prandeli odlučio je da promijeni formaciju - umjesto igre sa jednim napadačem, na Urugvajce će udariti sa dva špica. Formacija 3-5-2, u vrhu napada Baloteli i Ćiro Imobile.

"Moramo da razmišljamo o pobjedi, igra na bod mogla bi da nam se osveti", najavio je Prandeli, uz emotivnu poruku:

"Ovo je najveća utakmica moje trenerske karijere. Ovo je utakmica naših života!"

Biće ovo 50, jubilarni meč Urugvajaca na svjetskim šampionatima, u kojem će pokušati da sruše jednu tradiciju - Italijani su, naime, svega tri puta izgubili od timova iz Južne Amerike 18 mečeva na mundijalima.

„Možda i prođemo, ali sumnjam da ćemo igrati veću utakmicu od ove”, najavio je Kavani. „Utakmica naših života”, kazao je Prandeli

Galerija

Bonus video: