Oprezno sa biljnim preparatima

Sa ljekovima koji djeluju na centralni nervni sistem interakcije mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija
315 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2014. 14:20h

Svima je poznato da ne bi trebalo konzumirati alkohol istovremeno dok se piju i ljekovi, međutim postoji i određen broj biljnih vrsta koje mogu stupiti u interakciju sa ljekovima i dovesti do neželjenih dejstava.

Kantarion

Kantarion (na nekim proizvodima stoji u engleskom nazivu “St John's Wort”) osim kapi koje se primjenjuju lokalno, koristi se i u obliku tableta za terapiju blažih poremećaja raspoloženja. U većini zemalja smatra se tradicionalnim lijekom i kupuje se bez recepta. Pošto se metaboliše preko istog sistema izoenzima (citohrom P450) kao i neki ljekovi može doći do interakcija.

Sa ljekovima koji djeluju na centralni nervni sistem interakcije mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija. Tu spadaju antidepresivi, opijati, litijum i drugi. Takođe utvrđene su interakcije kantariona sa oralnim kontraceptivima, ljekovima za liječenje povišenog krvnog pritiska, statinima (ljekovi za regulisanje masnoća u krvi) i dr.

Bijeli luk

Bijeli luk kao i preparati na njegovoj bazi, koriste se kao dodaci ishrani u liječenju povišenih vrijednosti masnoća u krvi i sprečavanja arterioskleroze. Pacijente koji su na terapiji ljekovima koji sprečavaju zgrušavanje krvi (antikoagulansi) treba upozoriti da se može javiti produženo krvarenje ako se istovremeno koriste i preparati na bazi ove biljke.

Podaci iz kliničkih studija su pokazali da bijeli luk može uticati i na dejstva ljekova protiv šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska kao i nekih antibiotika.

Grejpfrut

Ovo voće sadrži supstancu koja se brže od aktivnih sastojaka lijeka vezuje za enzime jetre koji su zaduženi za razgradnju lijeka u organizmu. Pošto se lijek ne veže za enzime, povećava mu se koncentracija u krvi i ispoljavaju brojna neželjena dejstva, od kojih neka mogu biti i opasna po život.

Osim ovih biljaka tu su još neke na koje bi trebalo obratiti pažnju: đumbir, valerijana, sladić, efedra, ginko biloba, kafa, limeta, rudbekija (ehinaceja) i druge. Preporuka je da ukoliko redovno uzimate neke od ovih biljnih preparata prije propisivanja terapije ljekovima o tome obavjestite svog izabranog ljekara.

Galerija

Bonus video: