Kovač: Nećemo ići grlom u jagode

"Tačno je da nama treba pobjeda, ali smo i rasterećeniji, jer je na njima zbog uloge favorita i veći pritisak", kazao je selektor Hrvatske, Niko Kovač
11 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2014. 12:43h

Računica u grupi A je jasna za Hrvatsku protiv Meksika danas u Resifeu - za prolazak u nokaut fazu 20. Mundijala „vatreni” moraju da pobijede.

Meksiku je, sa druge strane, zahvaljujući sjajnim odbranama Giljerma Oćoe protiv Brazila, dovoljan i bod za šesti uzastopni prolazak iz grupe

"Znamo sve o protivniku i nadam se da će moji igrači odigrati jednako kvalitetno kao u prve dvije utakmice. Neću okrivati karte, imam nekoliko kombinacija, ali sastav će ostati tajna. Sigurno je samo da nećemo ići grlom u jagode, već ćemo strpljivo čekati šansu".

"Meksiko zasigurno neće mijenjati stil koji mu je donio rezultat u prva dva kola. Tačno je da nama treba pobjeda, ali smo i rasterećeniji, jer je na njima zbog uloge favorita i veći pritisak", kazao je selektor Hrvatske, Niko Kovač.

Hrvatska je na otvaranju Mundijala izgubila od Brazila sa 3:1, ali su posljednja dva gola „karioka” bila poklon japanskog sudije Nišimure. U drugom duelu „vatreni” su razbili Kamerun (4:0).

I Meksikanci su igrali dobro, a njima je na otvaranju u prvih pola sata duela sa Kamerunom pomoćni sudija poništio dva gola. Ipak, remi sa Brazilom Meksikancima daje prednost da ne moraju da jure pobjedu za prolazak u nokaut fazu.

"Ako ulazite u utakmicu razmišljajući da vam je dovoljan remi, vjerovatno ćete na kraju izgubiti. Zbog toga ne razmišljamo o remiju, već samo o pobjedi. No, ukoliko na kraju bude neriješeno, opet je dobro, jer mi prolazimo".

"Činjenica je da Hrvatska mora ići na pobjedu i to će nama otvoriti prostor za kontru, koji moramo iskoristiti. Igraćemo kao i prethodne utakmice, u jakom ritmu. Ne smijemo da gubimo lopte na svojoj polovini".

"Potreban nam je precizan pas, a mojim igračima je jasno da moraju igrati da pobijede, kako ne bi pokvarili sve dobro što su dosad uradili u Brazilu", naglasio je Migel Erera, selektor Meksika.

„Sombrerosi” su u Resifeu imali i specifičnu pomoć navijača, koji su se okupili ispred hotela u kojem je smješten hrvatski tim, pokušavajući da galamom spriječe odmor Kovačevih igrača.

"Nema spavanja, Hrvati noćas neće spavati", uzvikivali su navijači Meksika, jedne od tri selekcije koja je na posljednjih pet mundijala prošla grupu!

Hrvatska i Meksiko su na mundijalima odigrali jedan meč i to na otvaranju grupe u Japanu i Južnoj Koreji. Meksiko je pobijedio 1:0.

Bonus video: