Samo kap mlijeka dovoljna je da smanji dejstvo antibiotika

Voće tretirano hemijskim sredstvima loše utiče na razgradnju ljekova u organizmu što takođe može da pojača ili smanje njihovo dejstvo
56 pregleda 1 komentar(a)
mlijeko, Foto: Shutterstock.com
mlijeko, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.06.2014. 07:43h

I najmanja količina mlijeka koju ulijete u kafu dovoljna je da umanji ili čak potpuno blokira dejstvo nekih antibiotika i ljekova protiv nastanka i širenja osteoporoze, upozorili su njemački farmaceuti.

Razne kombinacije hrane i ljekova mogu imati brojna neželjena dejstva, ali većina ljudi nikad ne bi pomislila da je jedan od "krivaca" za to i mlijeko.

Predstavnici Njemačkog udruženja apotekara objasnili su da se kalcijum iz mlijeka veže za određene ljekove, stvarajući slabije topive spojeve koje vaskularni sistem ne uspijeva da apsorbuje

Zbog toga upozoravaju kupce da nakon uzimanja antibiotika i ljekova protiv nastanka i širenja osteoporoze pričekaju dva sata prije konzumiranja kafe s mlijekom.

Među ostalim interakcijama su istovremeno konzumiranje sladića i lijekova za visoki krvni tlak jer ova biljka sadrži supstance koje utiču na povećanje pritiska. Ova biljka podstiče otpuštanje kalijuma kroz bubrege što može dovesti do slabljenja mišićne mase.

Osobama s visokim krvnim pritiskom preporučuje se konzumiranje manje količine ili izbjegavanje sladića.

Pacijenti koji uzimaju antikoagulanse trebali bi da izbjegavaju konzumiranje goji bobica, dobrih za imunitet, koje bi u interakciji mogle izazvati krvarenje.

Grejpfrut bi trebalo da izbjegavaju pacijenti koji uzimaju lijekove za regulaciju nivoa holesterola u krvi i one za jačanje imunološkog sistema, na primjer ljekove koji se uzimaju nakon transplantacije organa.

Njemački farmaceuti upozoravaju i na to da voće tretirano hemijskim sredstvima loše utiče na razgradnju ljekova u organizmu što takođe može da pojača ili smanje njihovo dejstvo.

Bonus video: