Kako su šefovi granične policije stekli imovinu?

Iz MUP-a više su puta upozoravali da je prijavljivanje netačnih podataka o imovini teža povreda službene dužnosti i povlači disciplinsku odgovornost
498 pregleda 58 komentar(a)
lupa, istraga, kontrola, Foto: Shutterstock
lupa, istraga, kontrola, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.06.2014. 17:55h

Imovinski kartoni službenika policije Dražena Vukovića, Zorana Stanovića i Vlada Konatara, pod posebnom su lupom inspektora Unutrašnje kontrole, koji provjeravaju istinitost podataka koje su unijeli prilikom predaje dokumentacije.

Načelnik Odjeljenja granične bezbjednosti Podgorica Dražen Vuković, u karton je upisao da je vlasnik stana u Podgorici, ali inspektori provjeravaju da li je na tazbinu prepisao tek sagrađenu kuću od nekoliko stotina kvadrata...

On je “Vijestima” potvrdio da je dao izjavu Unutrašnjoj kontroli, koja se bavi njegovim imovinskim kartonom.

"Oni neka rade svoj posao, ali ja tvrdim da u tome što sam naveo nema ništa sporno. U kartonu sam napisao da sam vlasnik stana u Delta city kvartu, koji sam prije sedam godina sa suprugom kupio na kredit. Ta kuća nije moja, već moje tazbine. Stojim iza svega što sam napisao u kartonu. To je jedina moja imovina”, kazao je Vuković.

“Vijestima” je rečeno da se osim njihovih provjeravaju i još neki sumnjivi kartoni...

On je u svoj karton upisao da je vlasnik kuće u kotorskom naselju Škaljari, ali inspektori provjeravaju da li je on jedan od suvlasnika višespratnice, koja se gradi u elitnom dijelu Igala.

Inspektori sumnjaju da Stanović u karton nije upisao još neku imovinu koju navodno ima u Boki, ali i provjeravaju kako je moguće da je od policijske plate uspio da stekne navodno toliki imetak.

On juče nije odgovarao na telefonske pozive novinara “Vijesti”.

Unutrašnjoj kontroli ništa manje nije sumnjiva ni imovina šefa ispostave granične policije u Baru Vladimira Konatara, čiji podaci iz kartona su na provjeri.

Stanović i Konatar su, takođe, u okviru istrage tačnosti podataka iz imovinskih kartona, dali izjavu kolegama iz Unutrašnje kontrole MUP-a.

Ni on se nije javljao na broj telefona dostupan redakciji.

Kartoni trojice šefova graničnih ispostava našli su se na tapetu Unutrašnje kontrole nakon brojnih operativnih podataka koji su stizali na adresu MUP-a.

“Vijestima” je rečeno da se osim njihovih provjeravaju i još neki sumnjivi kartoni...

“Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima i Pravilniku o imovinskom kartonu policijskih službenika, sprovodi aktivnosti na provjeri validnosti imovinskih kartona policijskih službenika, koji su u skladu sa propisima bili dužni da ih dostave Direktoratu za bezbjednosno zaštitne poslove i nadzor Ministarstva unutrašnjih poslova”, piše u odgovorima MUP-a.

Prema Pravilniku o imovinskom kartonu policijskih službenika, njih nešto više od 400 krajem prošle godine prijavilo je imovinu.

Iz MUP-a više su puta upozoravali da je prijavljivanje netačnih podataka o imovini teža povreda službene dužnosti i povlači disciplinsku odgovornost.

Stanović poznat po aplaudiranju...

Komandir granične policije u Tivtu Zoran Stanović prošao je nekažnjeno nakon što su ga “Vijesti” fotografisale kako aplaudira na predizbornom skupu DPS-a u tom gradu, koji je održan početkom aprila 2012. godine.

Stanović je tada u civilu, poput ostalih, aplaudirao tokom obraćanja lidera DPS-a Mila Đukanovića, koji je tada govorio o hapšenjima opozicionih lidera i profesora Miodraga Perovića.

Tada je iz UP pojašnjeno da je on bio na radnom zadatku kao dio obezbjeđenje partijskog skupa...

Stanovića je javno za zloupotrebe i žmurenje na šverc, optuživao i policajac Vesko Knežević, koji je jedno vrijeme sa njim službovao na aerodromu Tivat.

Knežević je zbog toga krajem 2011. godine protiv Stanovića podnosio i krivične prijave za navodnu zloupotrebu službenog položaja, nanošenje uvreda i za ometanje službenog lica u vršenju dužnosti.

Po mišljenju tužilaštva, za takve njegove tvrdnje nije bilo dovoljno dokaza, pa su prijave Kneževića odbačene.

Bonus video: