Francuska se igrala sa Švajcarskom

Francuzi prvi put još od Svjetskog prvenstva 1998, kada su bili domaćini, na dva vezana meča postigli tri ili više golova
4 komentar(a)
Francuska, Mundijal, Foto: Reuters
Francuska, Mundijal, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.06.2014. 21:26h

Furiozna igra Francuske protiv Švajcarske i konačnih 5:2 upozorili su svijet da i na „trikolore” mora da se obrati pažnja kada se priča o (potencijalnim) favoritima na Mundijalu, a istovremeno vjerovatno i označili kraj Otmara Hicfelda na klupi reprezentacije iz zemlje sira, satova i čokolade.

Kao što je poznato odranije, Hicfelda će nakon Mundijala na klupi zamijeniti Vladimir Petković, ali ovdje nije riječ o Švajcarcima, niti su se oni sinoć pitali mnogo (tačnije, nisu gotovo ništa) u Salvadoru.

Ali, red je da se piše o Francuskoj, ekipi kojoj su pobjedu na startu protiv Hondurasa (3:0) svi pripisivali kao nešto što je moralo da se dogodi s obzirom na skroman kvalitet protivnika.

Koliko u stvari može tim Didijea Dešama vidjelo se u drugom kolu protiv tima koji je sve samo ne skroman, ali koji ovog puta nije mogao da se „sastavi s loptom”... Prvo Olivije Žiru u 17. minutu, potom Blez Matuidi samo što su Švajcarci krenuli s centra, usmjerili su meč onako kako odgovara Francuskoj, a onda je počelo razbijanje. „Trikolori” su čak imali i penal odmah nakon toga, ali ga Karim Benzema nije iskoristio. Odbranio je Dijego Benaljo, a potom je Joan Kabaj promašio nemoguće (pogodio prečku s pet metara).

Ipak, do poluvremena je viđen i treći gol - Rafael Varan je otvorio kontranapad, Žiru ga istrčao perfektno i asistirao Matjeu Valbueni na drugoj stativi.

Ni u drugom dijelu igre se nije ništa promijenilo, jedan tim je igrao, a drugi - se igrao fudbala, pa mu je to omogućilo još koji gol. Benzema je trećim pogotkom na Mundijalu donio 4:0, petardu je zaokružio Musa Sisoko, prije nego su Blerim Džemaili i Granit Džaka postigli dva gola i donekle ublažili katastrofu svoje reprezentacije.

Ima nešto i u tom stadionu „Fonte Nova” u Salvadoru na kojem je do sada u tri meča na Svjetskom prvenstvu palo čak 17 golova. Petarda Francuske je „pukla” nakon što je Holandija počistila Španiju (5:1), te Njemačka Portugalce sa 4:0...

Francuzi su ovom pobjedom, ujedno, i ispunili cilj, a to je da dođu do prvog mjesta i tako izbjegnu Argentinu u osmini finala, za koju se vjeruje da će osvojiti prvu poziciju u grupi F.

"Bili smo prava ekipa od početka do kraja, i zaslužili smo ovaj trijumf i plasman u osminu finala. Postigli smo pet golova, mislim da smo mogli i još neki, a jedino nam koncentracija popustila u finišu, kada smo i primili dva pogotka", rekao je Dešam.

Hicfeld nije bio zadovoljan.

"Previše smo griješili. Poklonili smo protivniku drugi gol i onda se pogubili. Nismo djelovali kao kolektiv, naš protivnik jeste. To je razlika", istakao je Hicfeld.

Bonus video: