Senzacija: Kostarika u osmini finala nakon pobjede nad Italijom

Kostarikanci su savladali i Italiju (1:0), i tako matematički eliminisali Englesku sa Svjetskog prvenstva kojoj je trebao trijumf "azura" u današnjem meču u Resifeu
27 komentar(a)
Kostarikanci, Foto: Reuters
Kostarikanci, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.06.2014. 18:28h

Iz grupe D, popularno nazvane “grupa smrti” sa tri svjetska prvaka u njoj, u nokaut fazu se nakon dva odigrana kola plasirala Kostarika!

Totalni autsajder je na premijeri savladao dvostrukog svjetskog prvaka Urugvaj sa 3:1, a juče je snagu Kejlora Navasa, Džoela Kempbela i drugova osjetio četvorostruki šampion, Italija.

„Italija se vratila na staro”, grme isti svjetski mediji koji su veličali netradicionalno sjajan start „azura” na svjetskim prvesntvima.

A da je Kostarika dobra ekipa pokazuju i rezultati i igra Meksika, kojeg je upravo ova ekipa primorala da put na Mundijal traži kroz baraž.

Veličinu podviga koji je napravila Kostarika u Brazilu, ponajbolje potvrđuje podatak da je ovo tek drugi prolazak u plej-of ove zemlje na svjetskim prvenstvima. To je uspjela još 1990. godine u Italiji kada je selektor bio legendarni Bora Milutinović.

Za igru Kostarike nakon Oskara Tabaresa, rješenje nije imao ni selektor Italije, Ćezare Prandeli.

"Djelovali su puno agresivnije i sa više želje od nas. Možda bi utakmica krenula u smjeru dobrom po nas da je Baloteli realizovao šanse, ali mi smo ipak zasluženo poraženi. Imali smo plan igre, ali su ga igrači Kostarike pročitali i zatvorili. Ostaje nam da se sa Urugvajem borimo za prolaz, a tako smo mislili da će biti i prije početka turnira", kazao je Prandeli.

Italija je bolje otvorila meč, Baloteli je imao zicer na dodavanje Pirla, lobom je savladao Navasa ali je lopta prošla pored gola. Sjajni napadač je još nekoliko puta zagrijao dlanove Navasa nakon asistencija Pirla, a sjajnu šansu je propustio i Tijago Mota.

Kostarika je imala dva sjajna minuta u prvom poluvremenu, najprije nedosuđen penal Kempbelu nakon što ga je srušio Kjelini, a u 42. je Kostarika zahvaljujući gol-tehnologiji, koja je pokazala da je od udarca glavom kapitena Brajana Ruisa lopta, ipak, prešla liniju prije nego je odskočila vani!

"Nas niko prije Brazila nije znao i svi su mislili da će tri favorita lako upisati pobjede. Ali mi smo došli sa namjerom da svima pomrsimo račune i odigrali smo sjajne utakmice. Sada ćemo se pripremiti za meč sa još jednom sjajnom selekcijom, kakva je Engleska", naglasio je sjajni golman Levantea, Navas.

Probala je Italija u drugom poluvremenu, imala i šanse ali je Navas dokazao da je jedan od najboljih golmana u svijetu, a Kempbel je iz kontre bio stalna prijetnja za Bufona.

Gordi Albion počeo da pakuje kofere

Nakon poraza od Italije i Urugvaja, identičnim rezultatom 2:1, jedina nada Engleskoj za prolazak iz “grupe smrti” bila je da „azuri” pobijede Kostariku i Urugvaj, a oni u posljednjem meču da upišu očekivani trijumf nad autsajderom.

Ta nada nestala je pobjedom Kostarike nad Italijom, pa će nakon Španije još jedan bivši svjetski prvak morati da se nepalanirano oprosti u ranoj fazi - već nakon drugog kola. Prvi put još od 1958. godine.

"Razočarani smo! Ipak, Roj Hodžson ostaje selektor jer imamo četvorogodišnji plan i kvalitetne mlade igrače da ga iznesu", kazao je predsjednik FA Greg Dajk, dok je Vlada Kostarike dala slobodan dan da se proslavi uspjeh.

Bonus video: