Zaustavite muziku, ali navijači će i dalje pjevati himnu

"To je naš način da izrazimo nas patriotizam, da pokažemo da smo ponosni na naš tim", rekao je navijač Brazila Vanesa Molika
134 pregleda 1 komentar(a)
Brazil, Foto: Beta/AP
Brazil, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.06.2014. 14:05h

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) ograničila je intoniranje himni prije početka mečeva na 90 sekundi, ali one na Svjetskom prvenstvu u Brazilu traju dosta duže, jer navijači ne prekidaju s pjevanjem po isteku tog vremena.

Nenamjerno, FIFA je na ovom Mundijalu kreirala neke od najvažnijih trenutaka, najemotivnijih.

U pjevanju himne naročito prednjače južnoameričke selekcije i njihovi navijači, koji su posebno ponosni na to što se Mundijal igra na njihovom kontinentu.

"FIFA ne može da nas spriječi da to radimo, mi ćemo pjevati ako želimo i niko ne može da nas zaustavi. To je naš način da izrazimo nas patriotizam, da pokažemo da smo ponosni na naš tim", rekao je navijač Brazila Vanesa Molika.

Navijači Brazila počeli su to da rade prošle godine, dok se pristalice Čilea i Kolumbije kopirale to na Mundijalu.

"Kada čujemo kako se pjeva himna mi postajemo ekstra motivisani. To pokazuje da su navijači uz nas. Himna je postala dio nacionalnog tima i ima veliki uticaj na to kako igramo", rekao je kapiten reprezentacije Brazila Tijago Silva.

Bez muzike u pozadini desetine hiljada navijača zajedno je pjevalo himnu, što je natjeralo suze na oči mnogima, ali i šokoralo igrače protivničkih reprezentacija.

"Način na koji navijači pjevaju himnu je impresivan, to je spektakularno", rekao je predsjednik Fudbalskog saveza Čilea Serđo Žadue.

Brazilska himna traje skoro četiri minuta, a uvod prije teksta iznosi 20 sekundi. FIFA je navela da je brazilska federacija obezbijedila verziju koja traje 60 sekundi.

Međutim, pošto se muzika završi navijači Brazila pjevaju još glasnije skoro minut, a najglasnije odjekuje dio "odjekuje vapaj herojskog naroda".

"Reakcija navijača na himnu je bila nevjerovatna", kazao je golman Brazila Žulio Cezar.

Bonus video: