Italijani već misle na završnicu Mundijala

Italija želi da otkloni sve dileme oko osmine finala Mundijala, Kostarika još sanja
1 komentar(a)
Bufon, Baloteli, De Rosi, Foto: Beta/AP
Bufon, Baloteli, De Rosi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.06.2014. 12:19h

Decenijama unazad Italijani su bili poznati kao reprezentacija koja kroz grupnu fazu na velikim takmičenjima hvata zalet za završnicu, sve dok Ćezare Prandeli nije promijenio „čip” i svijetu ponudio neku novu Italiju - tim koji ide da se nadigrava sa svakim, tim koji ne traži pobjedu „na foru”, nego isključivo kroz igranje fudbala.

To je Italija imala protiv Engleske u prvom kolu, to joj je potrebno i večeras u Resifeu u duelu sa trenutno najvećim iznenađenjem na Mundijalu - Kostarikom.

Kostarikanci su na otvaranju počistili Urugvaj, iskoristili to što Oskar Tabares nije smio da rizikuje sa Luisom Suaresom, pa Prandeli zna da sa njima nema šale.

- Moja ekipa neće potcijeniti Kostariku, jer za tim nema razloga. Oni su protiv Urugvaja pokazali kako mogu da igraju ako im se da šansa, zato nemam ni najmanju sumnju oko toga da ćemo ovoj utakmici pristupiti ozbiljno - rekao je Prandeli.

Danijele de Rosi misli da će više od rivala problem predstavljati visoke temperature u Resifeu.

- Sjećam se da smo baš u Resifeu prošle godine igrali protiv Japana u Kupu konfederacija. Šta je bilo? Jednako kao brzina Japanaca nas je mučila i paklena vrućina - kroz osmijeh je kazao vezista Rome.

Iako je Italija ostavila odličan utisak protiv Albiona, Prandeli će mijenjati - umjesto Gabrijela Palete (po svim ocjenama najslabijeg Italijana u tom meču) zaigraće Leonardo Bonući, a očekuje se i da umjesto Marka Veratija zaigra Tijago Mota u veznom redu. Italijanski mediji ističu i da se Đanluiđi Bufon oporavio, ali da Prandeli vjerovatno neće rizikovati s njim protiv Kostarikanaca.

- Na mundijalima više nema ekipa koje gube po 8:0, kao što je bio slučaj 1990. Jednostavno, fudbal je napredovao, svi igraju i svi su organizovani. Ne možemo da pobijedimo Kostariku samo zato što se zovemo Italija, moramo da opravdamo tu ulogu na terenu - tvrdi De Rosi.

A Džoel Kempbel, uzdanica Kostarikanaca, sanja narednu rundu.

- Italija je favorit, to je jasno kao dan, ali naše samopouzdanje je na vrhuncu - rekao je Kempbel, mladi fudbaler Arsenala na pozajmici u Olimpijakosu.

Italija i Kostarika nijednom u istoriji nisu igrali na svjetskim prvenstvima. Jedino su se sastali u prijateljskom meču 1994.

Tada je bilo 1:0, a presudio je gol Đuzepea Sinjorija. Interesantno, Italijani na tri posljednja Mundijala nisu pobijedili u drugim utakmicama na turniru - dva puta su remizirali i jednom izgubili.

Bonus video: