CNP objavio dva konkursa za domaći dramski tekst

Pravo učešća imaju svi autori koji su državljani Crne Gore. Oni mogu kandidovati najviše dvije drame
132 pregleda 2 komentar(a)
CNP, Foto: Boris Pejović
CNP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.06.2014. 13:58h

Crnogorsko narodno pozorište rapisalo je dva konkursa za najbolji domaći tekst.

Savjet CNP- a koji čine predsjednik Stevan Koprivica i članovi Nataša Nelević, Željko Sošić, Natalija Vujošević i Miško Caušević, donijeli su odluku da se raspiše Konkurs za nagradu CNP-a za savremeni domaći dramski tekst “Izgubljeno-nađeno: dramska remapiranja novije crnogorske istorije” i Konkurs za nagradu CNP-a za domaću dramu neafirmisanih autora “Skroz nova drama”.

Pravo učešća imaju svi autori koji su državljani Crne Gore. Oni mogu kandidovati najviše dvije drame koje prethodno nisu publikovane i izvođene.

“Ovako postavljenim tematskim okvirom trećeg Konkursa za nagradu CNP-a za savremeni domaći dramski tekst “Izgubljeno-nađeno: dramska remapiranja novije crnogorske istorije”, dramski pisci i spisataljice se pozivaju da remapiraju noviju crnogorsku istoriju, 20. i 21. vijek, da istorijske događaje i ličnosti – znane ili neznane, sačuvane ili zagubljene u pamćenju zajednice – pronađu i identifikuju kao moguća nova uporišta za savremenu kolektivnu samoidentifikaciju”, saopšteno je iz CNP-a.

Autoru nagrađene drame biće dodijeljena plaketa i novčana nagrada u iznosu od 5.000 eura

Autoru nagrađene drame biće dodijeljena plaketa i novčana nagrada u iznosu od 5.000 eura. O izboru najuspješnije drame odlučivaće petočlani žiri u sastavu: Selma Spahić, Borka Pavićević, Darko Lukić, Janko Ljumović i Nataša Nelević.

"Skroz nova drama"

CNP uspostavlja i konkurs za najbolji dramski tekst neafirmisanih autora. Tematski naziv ovogodišnjeg konkursa “Skroz nova drama” je “Junaci našega doba”, kojim se naglašava repertoarska zainteresovanost CNP-a za dramske tekstove koji fokusiraju iskustva savremenosti, naročito iz perspektive mladih ljudi. Identifikovanje “junaka našeg doba” shvaćeno je kao jedan od mogućih puteva traženja odgovora na pitanje o vremenu i društvu u kojem živimo.

“Crnogorsko narodno pozorište uspostavlja i Konkurs za nagradu CNP-a za savremeni domaći tekst neafirmisanih autora “Skroz nova drama” radi podsticanja savremene dramske književnosti i ohrabrivanja autora koji još nemaju pristup scenama institucionalnih pozorišta, kao i vidljivijeg profilisanja scene Studio - na kojoj će biti izvođeni nagrađeni tekstovi - kao scenskog prostora otvorenog za mlađe i neafirmisane autore/ke i za inovativne dramske i pozorišne izraze koji uslovnost produkcijskih uslova scene Studio prepoznaju kao umjetnički izazov”, navodi se u saopštenju CNP-a .

Autoru nagrađene drame biće dodijeljena plaketa i novčana nagrada u iznosu od 2.000 eura. O izboru najuspješnije drame odlučivaće tročlani žiri u sastavu: Ivica Buljan, Biljana Srbljanović i Željko Sošić.

Tekstovi se mogu dostavljati ili slati poštom do 31. decembra 2014. Pokrovitelj nagrade je Crnogorsko narodno pozorište.

Bonus video: