Fifa istražuje hrvatske navijače zbog ustaške zastave

Fifa istražuje hrvatske navijače zbog homofobnih i antisemitističkih transparenata na utakmici protiv Brazila, objavio je danas Večernji list.
7 komentar(a)
Navijači Hrvatske, Foto: Beta/AP
Navijači Hrvatske, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.06.2014. 11:11h

Fifa istražuje hrvatske navijače zbog homofobnih i antisemitističkih transparenata na utakmici protiv Brazila, objavio je danas Večernji list.

Pozivajući se na informaciju koju je objavio BBC, Večernji list navodi da je "Fifu na postupke hrvatskih navijača upozorila Fare organizacija koja je primijetila kako su na utakmici odigranoj u četvrtak navijači raširili zastavu s ustaškim grbom".

List navodi da se osim hrvatskih navijača istražuju i ruski, meksički i brazilski.

"Rusi su na utakmici protiv Južne Koreje istaknuli zastavu s keltskim krstom koji se povezuje s rasističkim i neofašističkim organizacijama", navodi se u tekstu.

Prema novim pravilima koje je Fifa donijela prošle godine, kazne fudbalskim savezima u ovim slučajevima mogu biti - igranje utakmica pred praznim tribinama, oduzimanje bodova ili izbacivanje sa takmičenja.

Fifa je rigorozna po pitanju kazni za navijače, a fudbalski savezi Hrvatske i Rusije su i ranije kažnjavani zbog rasističkih, homofobnih i antisemitističkih povika i zastava svojih navijača.

Telegraf podsjeća da je i hrvatskim i ruskim navijačima ovo drugo veliko takmičenje zaredom na kojem ih se optužuje za rasizam. Rusija će upravo zbog toga u kvalifikacije za Euro 2016 krenuti sa šest bodova minusa.

Da je Fifa rigorozna u sprovođenju svojih pravila svjedoči i kazna Josipu Šimuniću. Njega je za uzvike 'Za dom spremni', nakon utakmice s Islandom u kojoj je reprezentacija Hrvatske izborila nastup u Brazilu, kaznila sa 10 utakmica neigranja.

Bonus video: