Suđenje za šverc marihuane: Išli da posjete baku sa četiri kg trave?

Optuženi Besim Hajdaraj kazao je da je bio iznenađen kada mu je carinik kazao da “ima drogu u automobilu”...
120 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2014. 16:00h

Slovenka Margareta Bornšek (30) rekla je da joj se suprug Besim Hajdaraj (32) ne bi povjerio ni da je znao za drogu, koja je otkrivena u njihovom automobilu na graničnom prelazu Kula.

Bornšek je to izjavila juče u Višem sudu, pred kojim ona i suprug odgovaraju zbog šverca četiri kilograma marihuane, koju su pokušali da automobilom sa Kosova unesu u Crnu Goru.

Bornšek je rekla da je sa suprugom pošla na tri dana na Kosovo, kako bi upoznala njegove roditelje i obišla baku, koju nije vidjela sedam godina.

Skoro tri sata, koliko je trajalo suđenje, ona je plakala tvrdeći da je nevina i da nije imala pojma o drogi.

Iako je navela da joj njen suprug ne bi rekao i da je znao za drogu, tvrdila je da on nikada ne bi uradio tako nešto. Istakla je da želi da se podvrgne detektoru laži, kako bi dokazala svoju nevinost i pitala zašto nisu traženi njeni otisci na plastičnim kesama, u kojima se droga nalazila.

Hajdaraj je ispičao da je sa njima na Kosovo pošao i njegov brat Bekim i da je sjutradan išao kod majstora, poslije čega je uočio nešto sumnjivo.

“Parkirao sam automobil i pošao da jedem. Kad sam se vratio, primijetio sam da su mi zadnja vrata automobila i hauba bili slabo pritvoreni, ali s obzirom da nije ništa nestalo iz auta, pomislio sam da ih nisam zaključao“, ispričao je Hajdaraj. On je dodao da je sa suprugom obilazio i njene roditelje, kod kojih je ostao nekoliko sati, poslije čega su, sjutradan, zajedno pošli nazad u Sloveniju.

Optuženi je kazao da je bio iznenađen kada mu je carinik na kontrolnom punktu na Kuli naložio da pokaže rezervnu gumu a onda mu kazao da “ima drogu u automobilu”.

Zamjenica višeg državnog tužioca Višnja Medojević, u završnim riječima navela da su izjave optuženih nelogične, neuvjerljive, neutemeljene i sračunate na izbjegavanje odgovornosti za počinjeno djelo.

Ona je zatražila kazne adekvatne počinjenom djelu i predložila oduzimanje droge kao i vozila koje su koristili, a za koje su naveli da su pozajmili od prijatelja.

Advokat Hajrudin Lukač je kazao da je njegov branjenik pošao sa suprugom da obiđe bolesne i stare roditelje, i da je riječ o čistoj podvali nekog ko je znao da oni putuju za Sloveniju i zatražio oslobađajuće presude.

I Maragaretin advokat Rešad Muzurović, tvrdio je da optužena nevina u zatvoru.

“Čitavo vrijeme boravka na Kosovu, izuzev posjeta njegovim roditeljima i baki, Margareta nije nigdje izlazila ni sa suprugom ni sama”, kazao je on.

Odbrana se usprotivila predlogu tužioca da se oduzme automobil koji su pozajmili.

Bračni par je optužen da je 7. aprila ove godine, oko 20.30 časova, na graničnom prelazu Kula, sa Kosova u Crnu Goru pokušao da neovlašćeno, radi dalje prodaje, unese 3.958 grama maruhuane, koju su sakrili u prtljažniku ispod rezervne gume.

Presuda vijeća sudije Jokana Varagića biće objavljena u 20. juna.

Galerija

Bonus video: