Kovač: Nema kalkulisanja, na pobjedu protiv Kameruna

"Nećemo se baviti matematikom, nego ćemo se posvetiti susretu. Nadali smo se da možemo nešto protiv Brazila, ali realno nam dueli s Kamerunom i Meksikom više znače", rekao je Kovač
1 komentar(a)
Niko Kovač, Foto: Beta/AP
Niko Kovač, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.06.2014. 09:55h

Selektor reprezentacije Hrvatske Niko Kovač izjavio je danas da njegova ekipa neće kalkulisati u meču drugog kola Grupe A Svjetskog prvenstva protiv Kameruna i dodao da je Luka Modrić u potpunosti spreman za meč.

"Ova utakmica mnogo znači i nama i Kamerunu, ali mi ćemo pokušati da uzmemo tri boda. Nećemo se baviti matematikom, nego ćemo se posvetiti susretu. Nadali smo se da možemo nešto protiv Brazila, ali realno nam dueli s Kamerunom i Meksikom više znače", rekao je Kovač, a prenose hrvatski mediji.

Hrvatska će se večeras u ponoć po srednjoevropskom vremenu na stadionu arena Amazonjia u Manausu sastati s Kamerunom.

"Optimista sam, budemo li igrali kao protiv Brazila, ne vidim zašto ne bismo prošli grupu. Niko nam ništa neće darovati i idemo se boriti. Uvjeren sam da ćemo dobiti", rekao je Kovač.

Obje selekcije su u prvom kolu pretrpjele poraze. Hrvatska je poražena od domaćina Mundijala Brazila sa 1:3, dok je Meksiko sa 1:0 savladao Kamerun.

Kovač je kazao da vezni fudbaler reprezentacije Luka Modrić nema problema s povredom stopala i dodao da ga raduje što Mario Mandžukić ima pravo nastupa.

"Modrić će biti 100 odsto spreman, odradio je trening bez problema. Naravno da mi je drago da je Mandžukić opet s nama, o njegovom znanju ne treba trošiti riječi i svaki trener može biti srećan da ima takvog igrača u svojim redovima. Znam da će Mandžukić povući, nadamo se do pobjede", kazao je Kovač.

Selektor Hrvatske rekao je da je stručni štab zajedno sa igračima detaljno analizirao Kamerun.

"Pratili smo Kamerun, znamo sve o njima kao što oni sigurno znaju sve o nama. Vjerujem da će naš kvalitet doći do izražaja. Kamerun se sigurno neće zabetonirati u odbranu, oni će takođe igrati napadački. Samjuel Eto je vrlo važan za njih, no ukoliko ne bude mogao igrati, siguran sam da će igrač koji ga mijenja željeti da dokaže da je zasluženo u prvih 11", rekao je Kovač.

Takođe, šef stručnog štaba Hrvatske dodao je da je njegovim igračima teško da se priviknu na vremenske uslove u Manausu.

"Teren je u dosta dobrom stanju, a momci su mi rekli da im je na početku bilo teško da podnesu vremenske uslove. Kasnije je postalo prijatnije, no uslovi su takvi kakvi jesu i prihvatićemo ih, ne tražimo nikakav alibi", rekao je Kovač.

Mandžukić: Željan sam dokazivanja

Napadač Hrvatske Mario Mandžukić raduje se što će nastupiti na SP i dodao da on i njegovi saigrači idu na pobjedu protiv Kameruna.

"Drago mi je što se vraćam, jedva sam dočekao dan da mogu ponovno zaigrati. Naporno sam trenirao i ovo je možda jedna od najbitnijih utakmica. Spremni smo", rekao je Mandžukić, a prenose hrvatski mediji.

Hrvatski napadač je zbog crvenog kartona dobijenog u revanš utakmici baraža za Svjetsko prvenstvo protiv Islanda morao je da propusti susret na otvaranju Mundijala u Sao Paulu protiv Brazila.

"San je svakog igrača da igra na svjetskoj smotri. Željan sam igre, željan dokazivanja, zajedno sa svojom ekipom. Nadam se da će moj prvi nastup na Svjetskom prvenstvu biti obeležen pozitivnim ishodom", istakao je napadač "vatrenih".

Mandžukić je rekao da vremenske prilike u Amazoniji nije lako podnijeti.

"Trebalo nam je vremena na treningu da se priviknemo na vlagu, poslije toga je bilo lakše. To moramo staviti sa strane i ne smijemo da mislimo na vremenske uslove, moramo se koncentrisati na svoju igru kako bismo izvukli pozitivan rezultat", ocijenio je Mandžukić.

Poražena selekcija u večerašnjem duelu oprostiće se od SP, a Mandžukić je kazao da selekcija ne osjeća "posebno veliki" pritisak.

"Mi smo došli na Svjetsko prvenstvo da pobjeđujemo, te sada moramo pobijediti i Kamerun i Meksiko. Situacija se nije značajnije promijenila, pozitivno razmišljam i vjerujem da možemo napraviti prvi korak", rekao je Mandžukić.

U prvoj utakmici drugog kola grupe A Brazil i Meksiko odigrali su sinoć neriješeno bez golova.

Bonus video: