Kadić: Prozivaju me jer kod mene nema privilegovanih zatvorenika

“Da li sam prekoračio ovlašćenja ako zatvorenicima oduzmem mobilne telefone”
250 pregleda 10 komentar(a)
ZIKS, Foto: Zoran Đurić
ZIKS, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.06.2014. 07:54h

Službenik Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) Miško Kadić, saopštio je da u toj ustanovi radi isključivo po pravilima službe.

Njegovo navodno maltretiranje zatvorenika, u nedjelju bilo uzrok protesta u Zatvoru za kratke kazne.

Reagujući na te navode, Kadić je napisao da je kao službenik ZIKS-a od 1995. godine, posao radio ljudski, odgovorno i profesionalno, da i sad tako radi i da će tako raditi i ubuduće.

"To svi znaju - i moji pretpostavljeni i osuđenici. To što nekima smeta moj profesionalni odnos prema poslu i što za sve godine rada kod mene nema privilegovanih osuđenika, zato me s vremena na vrijeme čereče. Evo sada i medije uključuju i svu rodbinu digoše na noge da ih zaštite od tobošnjeg maltretiranja. Strogo poštujem pravila službe", napisao je Kadić.

On je istakao da se znaju prava zatvorenika i da pravila nije nametnuo on, već crnogorski zakoni.

"Moraju znati da su na izdržavanju kazne i moraju se pridržavati kućnog reda i poštovati ga. Nijesam prekoračio ovlašćenje. Neka me neko od pretpostavljenih prozove javno i kaže kada sam za 19 godina rada u ZIKS-u postupio mimo pravila službe. Da li sam prekoračio ovlašćenja ako zatvorenicima oduzmem mobilne telefone i uz zapisnik obavijestim nadređene. Za profesionalan rad nagrađivan sam šest puta", tvrdi Kadić.

On je poručio osuđenicima, njihovoj rodbini i pretpostavljenima - da je i u slučaju "zbog kog se podigla prašina", postupio profesionalno i u skladu sa zakonom.

"Čist sam i pred sobom i pred Bogom! Siguran sam da će većina osuđenika shvatiti da su izmanipulisani od strane pojedinaca i zbog toga se moja dalja polemika sa njima ovim demantijem završava", napisao je Kadić.

Više desetina osuđenika u nedjelju su bili zabarikadirani u sobama, a protest su prekinuli nakon razgovora sa direktorom Miljanom Perovićem.

On je najavio da će narednih dana disciplinska komisija utvrditi da li postoji odgovornost Kadića.

Bonus video: