Nikako „panceri” - već „Elf”

Poslije prvog kruga, od svih šampiona, najimpresivnije je djelovala Njemačka. Može li Joakim Lev da nastavi tamo gdje je „stao” Franc Bekenbauer? Njemci kažu: Lev, vrijeme je!
66 pregleda 2 komentar(a)
Njemačka, Foto: Beta/AP
Njemačka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.06.2014. 15:20h

Konačno, vidjeli smo sve dosadašnje prvake, uključujući i aktuelnog - Španiju. Njemci su posljednji startovali, ali su „prvi” po onom što su demonstrirali.

Čak su nastavili sopstvenu tradiciju da na premijeri daju bar po četiri gola. To se, evo, događa četvrti put zaredom: 2002. - Saudijska Arabija - 8:0, 2006. - Kostarika - 4:0, 2010. - Australija - 4:0, i preksinoć - Portugal - 4:0.

Od svih „startnih” suparnika, ne samo na papiru, Portugal je bio najteži takmac. Hajde da ovim njemačkim „otvaranjima” dodam i 4:1, protiv Jugoslavije 1990.

To su fakti. Čekajući novu utakmicu pobjednika nad Portugalom, u subotu protiv Gane, podsjećam da je „bundes” treneru Joakimu Levu ovo praktično treće prvenstvo. U Njemačkoj 2006. bio je asistent Jirgenu Klinsmanu. Ima iza sebe i dva prvenstva Evrope, ali nema - zlato.

Zbog toga je desetom selektoru Njemačke 20. Svjetsko prvenstvo posljednja prilika da se pridruži Sepu Herbergeru (1954), Helmutu Šenu (1974) i Francu Bekenbaueru (1990) - trojici zlatnih „nacionalnih stratega”.

Joakimu Levu je to javnost njemačka jasno rekla, pred početak prvenstva. Uz sve te pritiske, personalne stvari „Jogiju”, kako ga inače zovu, nijesu išle naruku. Prvo je otpao Sven Bender, a u predvečerje Mundijala i Marko Rojs koji je trebalo da bude onaj nedostajući adut u Južnoj Africi.

Uz to, Lev je, među konačnih 23, ostavio samo jednog klasičnog golgetera, već vremešnog Miroslava Klosea. To je, kad pogledate unazad, presedan. Nikad, ama baš nikad se dosad nešto slično nije dogodilo.

Oni koji su odobrili Levovu odluku smatraju da, u ovom momentu, Njemačka nema strijelca reprezentativnog formata i upućuju vas na listu golgetera Bundes lige, sezona 2013/14. Među pet prvih je od Njemaca jedino Marko Rojs (16).

A ni njega - „nema” u Brazilu. Prvi je Poljak Robert Levandovski (20), drugi Hrvat Mario Mandžukić (18), treći švajcarski Hrvat Josip Drmić (17). I još preciznije: među top 10 u Bundes ligi od Njemaca je, pored Rojsa, još samo Štefan Kisling (15).

Susret protiv Portugala je, bar zasada, potvrdio ideju njemačkog selektora da sve „velike strijelce” zamijeni Tomas Miler, da je on, moguće, „velika devetka”, iako on nosi broj 13 (uz put i strogo uzevši Miler nije postigao het-trik, jer u izvornom značenju het-trik su tri pogotka - zaredom).

Tomas Miler je, prije četiri godine, bio otkrovenje prvenstva i bio je u društvu, s pet golova, Davida Vilje, Dijega Forlana i Veslija Snajdera. Sada je već stariji i iskusniji, možda ključni šraf u ovoj Levovoj generaciji. Kad već pominjem ovo, inače prečesto prezime u Njemačkoj, ne mogu da ne podsjetim da je onaj drugi Miler, Gerd, u ovom momentu drugi na vječitoj listi najboljih mundijalskih strijelaca (14).

Toliko je dao i Klose, pa su male šanse Gerdove da i dalje dijeli s njim drugo mjesto. Baš kao što je i Ronaldu „škuro” da ostane usamljen na prvoj poziciji (15 golova). Fali samo gol najstarijeg u ovoj momčadi „elfa”.

Kažem, „elf” (jedanaest), jer to je zapravo opšte narodni nadimak među Njemcima kad „tepaju” svojoj reprezentaciji. Ili krajnje precizno: „nacionalnih 11”!

Kako se u našem jeziku i medijima pojavila, a posebno kako se održala, pa čak i sve češće koristi riječ „panceri”, valjda nije jasno ni onima koji to, neselektivno, rade. U minulim decenijama, koje sam proveo pored mikrofona, nikad nijesam tu riječ upotrijebio, a nijesam ni amater-istoričar.

Ipak sam svojevremeno i pravovremeno naučio da su „panceri” bili SS divizije, koje su regrutovale, bar u prvom dijelu Drugog rata, s regrutima provjerene i čiste germanske krvi. Čak je jedna SS divizija nosila i ime Adolfa Hitlera, a druga „pancer formacija” - ime Rajha.

Razumnom i dan danas - dosta!

Deset selektora

Njemački fudbalski savez je zvanično star 106 godina. Od 1908. do 1927. Njemci uopšte nisu imali selektora. To je bio posao pojedinih članova rukovodstva saveza. Prvi selektor je Oto Nec, a od 1928-1998. samo su šestorica vodila „nacionalnih 11”.

U tom razdoblju od šest decenija, smjenjivali su se, poslije Neca, Sep Herberger (1936/64), Helmut Šen (1964/78), Jup Derval (1978/84), Franc Bekenbauer (1984/90) i Berti Fogts (1990/98).

U posljednjih deceniju i po Joakim Lev je već četvrti selektor, a u 106 godina njemačkog saveza - tek 10. „bundes trener”.

Evo dosadašnjeg bilansa Joakima Leva: kao asistent Jirgenu Klinsmanu je 2006. osvojio 3. mjesto na Mundijalu, samostalno je bio vicešampion Evrope 2008, dok je 2012. stigao do polufinala. U Južnoj Africi 2010. je bio bronzani.

Bonus video: