“Priča o Jeli koja je postala kraljica” u Zetskom domu

Film je realizovan u saradnji sa Ambasadom Italije, Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Prijestonicom
1 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2014. 17:19h

Specijalna projekcija dokumentarnog filma “Priča o Jeli koja je postala kraljica” (Storia di Jela divenuta Regina), italijanskog reditelja Franka B. Tavijanija biće održana sjutra veče u 20 sati u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju.

Film je nastao u saradnji Tavijanijeve producentske kuće Tierrepi i Ministarstva kulture Crne Gore i donosi priču o princezi Jeleni Petrović Njegoš, mladoj i plemenitoj Crnogorki, koja je postala kraljica Italije.

Šezdesetominutno ostvarenje bazirano je na istorijskim činjenicama, arhivskim materijalima, ličnim iskustvima, savremenom promišljanju o Jeleni, uz osvrt na tadašnju Crnu Goru i dinastiju Petrović Njegoš.

Film “Priča o Jeli koja je postala kraljica” je od strane italijanskog Ministarstva kulture proglašen projektom od kulturnog značaja te zemlje, a reditelj Tavijani za ovo umjetničko djelo odlikovan je medaljom predsjednika Republike Italije Đorđa Napolitana, koju će mu na svečanosti prije projekcije u “Zetskom domu” uručiti ambasador Vićenco del Monako.

Bonus video: