Breht na način Tomija Janežića

Predstava je rađena u saradnji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada
103 pregleda 1 komentar(a)
Opera za tri groša, Foto: Nikola Jovićević
Opera za tri groša, Foto: Nikola Jovićević
Ažurirano: 17.06.2014. 18:40h

Predstava “Opera za tri groša” u režiji Tomija Janežiča izvedena je sinoć u Kraljevskom pozotištu “Zetski dom” na Cetinju. Predstava je rađena u saradnji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, a slovenački reditelj je projektu posvećen od oktobra prošle godine. Pored režije, Janežič potpisuje i scenografiju i dizajn svjetla, dok je za dramaturgiju i koreografiju zadužena Katja Legin.

Dirigent predstave je Žarko Prinčić, a kostime je uradila Marina Sremac. U predstavi igraju Srđan Grahovac, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Geno Lahner, Karmen Bardak, Miloš Pejović, Julija Milačić, Katarina Krek, Olivera Tičević, Nataša Božović. U ostvarenju slovenačkog reditelja, na sceni je i orkestar, koji nastupa u sastavu Tatjana Krkeljić, Meša Kerović, Tijana Kovačević, Bruno Domiter, Sava Rajković, Stefan Pavićević, Marko Mozeti, Klamen Kotar.

Jedno od najpopularnijih ostvarenja velikog njemačkog dramatičara Bertolda Brehta na sceni “Zetskog doma” postavlja pitanje zašto se svaka ideja o izgradnji pravednog svijeta danas doživljava kao utopija

Jedno od najpopularnijih ostvarenja velikog njemačkog dramatičara Bertolda Brehta na sceni “Zetskog doma” postavlja pitanje zašto se svaka ideja o izgradnji pravednog svijeta danas doživljava kao utopija. Predstava je rađena “iza zatvorenih vrata”, poštovan je Janežičev rediteljski pristup, tako da su mediji ostali uskraćeni za fotografije ili izjave, koje bi približile proces rada na “Operi za tri groša”. Slična situacija bila je i na pretpremijeri, koja je organizovana preksinoć u “Zetskom domu”, na kojoj je novinarima, kako je bilo navedeno u pozivu ove teatarske kuće, trebalo da bude omogućeno snimanje predstave kao i uzimanje izjava članova ekipe koja je radila na njoj. I na pretpremijeri snimanje je bilo zabranjeno, a izjave reditelja i većine glumaca su izostale jer su bili “umorni” da nakon predstave odgovaraju na novinarska pitanja. Novinari nisu bili u mogućnosti da prisustvuju sinoć održanoj premijeri jer kako im je saopšteno u Zetskom domu “sva mjesta su već popunjena”.

Među glumcima je ipak bilo i onih koji su rado govorili o svojim angažovanjima na predstavi. Jedan od njih je Miloš Pejović koji je u predstavi tumačio dvije zahtjevne uloge - prosjaka i londonskog šerifa.

“Predstava je rađena dugo i bilo je to lijepo iskustvo. Nemam neku veliku karijeru, ali mislim da sam poslije ove uloge shvatio što znači glumački posao. Analizom smo dolazili do sadržaja, mijenjali smo uloge i dolazili do suštine. To je ono na čemu je Tomi insistirao - bavljenje sadržajem: šta je ono što želimo da prenesemo ljudima, da naglasimo i nadogradimo ono što je Breht htio da kaže i da to u najboljoj mjeri prenesemo”, kazao je Pejović.

Olivera Tičević (sopran), angažovana je kao operska pjevačica za ulogu Lusi, jednu naizgled običnu ženu, zaljubljenu u svog muškarca.

“Vjertovatno ste iznenadili da u predstavi postoje dvije Lusi, ja i moja dvojnica koju tumači Julija Milačić. Bilo je veoma interesantno raditi na cjelokupnom projektu, na ovakvoj vrsti komada s obzirom da su zastupljeni razni glumački i muzički stilovi, a tu su i razni zadaci koje smo dobijali”, kazala je Olivera Tičević.

Bonus video: