Favorit iz sjenke kreće sa Alžirom

Izabranici Marka Vilmotsa na startu igraju protiv Alžiraca u Belo Horizonteu (18 časova)
71 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2014. 10:28h

Osamdesetih godina prošog vijeka, "crveni đavoli" su žarili i palili fudbalskom scenom. Žan-Mari Pfaf, Erik Gerets, Rene Vanderejken, Fransoa van der Elst, Jan Kulemans i ostali puleni Gaja Tisa su osvojili srebro na Evropskom prvenstvu 1980.

Šest godina kasnije, na Mundijalu u Meksiku, Belgijanci su blistali i stigli do polufinala, gdje je tim pojačan budućom legendom Encom Šifom izgubio od Argentine.

Sada, 28 godina kasnije, a 12 nakon posljednjeg nastupa na mundijalima, Belgijanci opet dolaze kao sila na smotru najboljih reprezentacija.

Tim Marka Vilmotsa, koji mnogi vide kao favorita iz sjenke, na startu igra protiv Alžira u Belo Horizonteu (18 časova).

Romelu Lukaku se oporavio od povrede zadobijene na prijateljskom meču protiv Tunisa i zauzeće mjesto u napadu. Iza njega je još jedan veoma opasan igrač, superbrzi Eden Azar.

"Volim pritisak, kad ljudi očekuju puno od mene. Tada moram da im pokažem da vrijedim. Ako se iko boji da igra, ne treba da se pojavljuje na mundijalima", kaže 21-godišnji Lukaku.

Biće to treći susret, ali prvi zvanični. U dva dosadašnja prijateljska susreta, Belgijanci su upisali pobjedu i remi.

Alžiru će ovo biti četvrto svjetsko prvenstvo, a prvi put će pokušati da prođe u nokaut fazu, mada su u grupi H i negodna Rusija i Južna Koreja.

"Pustinjske lisice" s klupe vodi stari lisac, Vahid Halilhodžić.

Vahin tim ima zadatak da prekine prokletsvo i prvi put nakon daleke 1986. godine postigne gol na svjetskim prvenstvima. Tada je Đamel Zidan pogodio protiv Sjeverne Irske.

"Igramo protiv veoma jake Belgije, koja je veliki favorit. Ali, lopta je okrugla i sve je moguće. Radili smo jako, trudili se mnogo da stignemo na Mundijal i nećemo se predati tako lako", jasan je Halilhodžić.

Galerija

Bonus video: