Njemci deklasirali Portugal, het-trik Milera

Njemačka je do startnog trijumfa došla golovima Tomasa Milera u 12. iz jedanaesterca, 45. i 78. i Matsa Humelsa u 32. minutu
33 komentar(a)
Tomas Miler, Njemačka, Foto: Reuters
Tomas Miler, Njemačka, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2014. 18:35h

I drugi evropski derbi u Salvadoru nije donio neizvjesnost. Na stadionu „Fonte nova”, Njemačka je razbila Portugal (4:0), s istom razlikom kojom i Holandija Španiju (5:1).

Portugal je u igri sa „pancerima” bio svega 12 minuta, do penala Žoaa Pereire nad Mariom Geceom, koji je sjajno prihvatio dodavanje petom Mesuta Ozila, a Tomas Miler je sigurno realizovao jedanaesterac. Samo 20 minuta kasnije Mats Humels je nadskočio Pepea nakon kornera Tonija Krosa, i sve je slutilo na epilog međusobnog duela sa Mundijalu 2006. Ipak, tada je Portugal rezultatski još dobro prošao (3:1), a da ekipa selektora Paula Benta i ne pomisli na iznenađenje pobrinuo se sjajni srpski sudija Milorad Mažić.

On je vidio da je Pepe udario Milera glavom dok je sjedio na travi usljed izgubljenog prethodnog međusobnog duela sa stamenim štoperom i opravdano ga poslao u svlačionicu u 37. minutu. Miler se osvetio pogotkom u prvom minutu nadoknade prvog poluvremana, a het-trik je kompletirao u 78.

"Nevjerovatan je osjećaj postići tri gola na otvaranju, a svaki je sljedeći bio ljepši. Ipak, najznačajniji je prvi, jer je demoralisao našeg rivala, a nama dao dodatnu dozu samopouzdanja. Tako nam je lakše palo igranje u teškim uslovima, jer je sunce pržilo", kazao je najbolji akter derbija, Miler.

Ceh teških uslova, ali i sudara sa Ederom platio je Humels povredom desnog koljena, dok za Portugal u utakmici protiv SAD, uz Pepea neće igrati povrijeđeni Ugo Almeida i Fabio Koentrao.

"Imali smo ravnotežu u igri do prvog gola, a poslije se sve raspalo. Tome su doprinijele i povrede, naročito Uga Almeide u dijelu utakmice dok smo još bili u igri, a on je djelovao prilično raspoložen. Brojčano oslabljeni i usljed prinudnih izmjena, pokušavali smo, ali bez uspjeha. Sada moramo da na miru izanaliziramo duel sa Njemačkom i vidimo kako da unaprijedimo igru za dva predstojeća duela - naglasio je Bento.

On je aksnije za debakl optužio Mažića, iako se na snimcima dobro vidi da je srpski internacionalac pravilno procijenio msva tri sporna detalja - penal za Njemačku, crveni karton i nedovoljan kontakt za penal Hevedesa nad Ederom u 76. minutu!

"Osim povrede Almeide, grešaka koje smo napravili ulogu u našem debaklu imalo je i suđenje. Prestrogo je sudija sankcionisao te situacije, mada su prvenstveno naše greške bile razlog porazu", zaključio je Bento.

Njegov tim je pretrpio najteži poraz u istoriji svojih nastupa na mundijalima, na radost najmoćnije žene na svijetu, kancelarke Angele Merkel, koja se tradicionalno nije suzdržavala da navijački proslavi svaki pogodak svoje selekcije.

A razlika je mogla biti i ubjedljivija - šanse su imali Kedira, Gece, Ozil i Miler. Imali su i Portugalci prilike preko Uga Almeide, i naročito Koentraa, koji je umjesto da iskoristi sjajnu poziciju tražio Kristijana Ronalda u ofsajdu.

Tek Njemačka je silovito odigrala jubilarnu 100. utakmicu i četvrti put zaredom na otvaranju SP postigla najmanje četiri gola! Miler je psotigao 50. het-trik u istoriji mundijala, a sedmi njemačke selekcije. Od prethodnog Karla Hajnca Rumenigea prošlo je 32 godine. Miler je u sedam nastupa na najvećoj smotri postigao osam golova i izjednačio se sa sunarodnicima, Gerdom Milerom i Tomasom Ranom.

Bonus video: