Ova šoljica zna šta pijete i koliko napitak sadrži kalorija

Šoljica sve prikupljene podatke bilježi u posebnoj aplikaciji koje u svakom trenutku možete da pregledate i tačno znate do tada unesenu količinu tečnosti
2 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2014. 07:36h

Danas postoje mnogobrojne aplikacije kojima možete da vodite detaljnu statistiku unesenih kalorija tokom dana, što jelom što pićem.

Međutim glavni problem takvih aplikacija je što u većini slučajeva od vas zahtijevaju ručni unos konzumirane hrane i pića, te njihovu količinu. Ekipa iz Mark Onea odlučila je da djelimično pomogne izradom Vessyl – pametne šoljice koja će za vas voditi bilješke o popijenoj tečnosti i unesenim kalorijama.

Vessyl je sposobna da prepozna šta tačno pijete (vodu, vino, pivo, voćni sok, voćni shake, jogurt...), te kolike su kalorijske vrijednosti u pitanju, odnosno koliko ste šećera, masti, proteina i kofeina unijeli tek popijenim napitkom. Prikupljene informacije o tečnosti unutar šoljice prikazaće vam se na diskretno ugrađenom ekranu.

Šoljica sve prikupljene podatke bilježi u posebnoj aplikaciji koje u svakom trenutku možete da pregledate i tačno znate do tada unesenu količinu tečnosti, te neizbježnih kalorija. Ako ste ljubitelj kafe i ponekad pretjerate sa kojom šoljicom više, od sada ćete dobiti upozorenje da bi bilo pametno da prestanete sa unosom kofeina. Vessyl će umjesto vas voditi računa i o tome da li ste popili dnevno preporučenu količinu vode.

Vessyl sa vašim iOS i Android uređajima komunicira pomoću Bluetootha, puni se bežičnim putem, a jednom napunjena baterija ima autonomiju od 5-7 dana. Punjenje je dosta brzo i za 100% napunjenosti baterije je potrebno samo 60 minuta.

Ekipa iz Mark Onea navodi da je šoljica otporna na razumno grebanje, te da se može koristiti za vruće, tople i hladne napitke. Trenutno je dostupna za prednarudžbu po cijeni od 99,99 dolara, a kada se u proljeće 2015. godine nađe na tržištu i cijena će biti veća - 199 dolara.

Galerija

Bonus video: