Osuđenici u ZIKS-u prekinuli protest

Osuđenici Zatvora za kratke kazne, zahtijevali od uprave ZIKS-a da im riješi problem koji, navodno, mjesecima imaju sa službenikom Miškom Kadićem
152 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS protest, Foto: Luka Zeković
ZIKS protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.06.2014. 20:52h

Više desetina osuđenika Zatvora za kratke kazne koji su čitavo poslijepodne bili zabarikadirani u svojim sobama na drugom spratu, prekinuli su protest, nakon pregovora sa direktorom ZIKS-a Miljanom Perovićem.

Oni su se zabarikadirali u Zatvoru za kratke kazne, zahtijevajući od uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija da riješe problem koji, navodno, mjesecima imaju sa službenikom Miškom Kadićem.

Sagovornici "Vijesti" iz spuškog zatvora tvrde da su osuđenici koji su smješteni na drugom spratu tog dijela zatvora, sa žiletima u rukama čekali ispred vrata svojih soba, kako bi onemogućili ulazak sprovodnika.

Prema istim izvorima, problem sa Kadićem, koji ih, kako tvrde, maltretira, traje mjesecima, a u noći između subote i nedjelje je eskalirao.

"Vijestima" je iz ZIKS-a rečeno da je Perović oko 21 čas sa pomoćnikom Dragoljubom Bulatovićem, došao u zatvor nakon čega je pregledao snimke sa video nadzora, kako bi provjerio navode osuđenika.

Za vrijeme protesta zatvorenika, članovi njihovih porodica i prijatelji, među kojima je bilo i bivših zatvorenika, okupili su se na rampi ZIKS-a kako bi zatvorenicima pružili podršku.

Zbog moguće eskalacije sukoba, ispred ZIKS-a bili su i pripadnici Interventne jedinice policije.

Opširnije u štampanom izdanju "Vijesti" za 16. jun

Bonus video: