Dan koji su "zmajevi" jedva čekali

"Mi smo tim koji želi da napadačkim fudbalom pobjeđuje. Ako zaigramo s tri napadača to ne znači da ćemo biti oslabljeni u veznom redu", branio je Sabelja svoju odluku
59 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2014. 07:56h

Dan pred veliki debi na velikim takmičenjima fudbaleri Bosne i Hercegovine su iskoristili da se slikaju sa legendama poput Dijega Maradone i Žorža Vee, a večeras u ponoć će se vidjeti da li su spremni da se isprse Argentini ili će ih „progutati” svjetla velike pozornice u Brazilu.

Rio de Žaneiro - slavna „Marakana” - BiH protiv Argentine - spektakl za „zmajeve” nije mogao bolje da počne.

"Nismo došli u Brazil kao turisti. Zaista vjerujemo u sopstvene mogućnosti i ubijeđeni smo da imamo šansu, i protiv Argentine i protiv ostalih timova u grupi", rekao je selektor Bosne i Hercegovine Safet Sušić.

Popularni Pape i Argentina imaju nešto zajedničko, nešto što ih povezuje još od 1979. kada su „gaućosi” kao aktuelni svjetski šampioni stigli na Marakanu (ovog puta beogradsku).

Šta im se desilo? „Pukli” su od Jugoslavije sa 4:2, a het-trik je upisao - upravo Sušić, uz jedan pogodak Blaža Sliškovića.

"Da budem iskren, rijetko kad sam razmišljao o toj utakmici iz Beograda. Bila je prijateljska, jedna od mnogih koje sam odigrao i potom zaboravio, uprkos tome što sam upisao het-trik. I tada mi je bilo lako, mnogo lakše nego sada. Bio sam igrač, a sada kao selektor moram da razmišljam o mnogo drugih stvari i o velikom broju igrača", dodao je najbolji fudbaler u istoriji BiH.

Argentina - nekada briljantnost a sada magija

Mnogi misle da ova Argentina čak i sa Lionelom Mesijem teško može do svjetske titule, ističe se da joj fali klase u odbrani i veznom redu, ali Sušić nema dilemu:

"Argentina je u vrijeme kada sam ja igrao bila briljantna. Ali, ovo što ima danas bih nazvao magijom. Njihov napadački potencijal je zaista impresivan", tvrdi Sušić, ali i napominje:

"I mi, međutim, imamo dva igrača koja bi vjerovatno mogla da igraju za svaki tim na Mundijalu - Miralema Pjanića i Edina Džeka".

A treća zvijezda Bosanaca, golman Stouka Asmir Begović, vjeruje u čudo na debiju.

"Jedva čekamo taj trenutak da počne utakmica. Ne bih da predviđam rezultat, bitno je da odigramo dobro, pa neka bude šta bude. Od duela sa Argentinom ne zavisi ništa, ali svi smo svjesni da se ovakvi mečevi ne igraju često", rekao je Begović.

Sabelja juri u napad: Mesi, Iguain i Aguero zajedno?

Selektor Argentine Alehandro Sabelja suprotstaviće se protivniku u formaciji 4-3-3, najavljuju svjetski mediji. U napadu bi trebalo da zaigraju tri najveće zvijezde ove generacije „gaućosa” - Mesi, Serhio Aguero i Gonsalo Iguain.

"Mi smo tim koji želi da napadačkim fudbalom pobjeđuje. Ako zaigramo s tri napadača to ne znači da ćemo biti oslabljeni u veznom redu", branio je Sabelja svoju odluku.

Pablo Sabaleta, Esekjel Garaj, Federiko Fernandes i Markos Roho su sigurni u posljednjoj liniji, a ispred njih Havijer Maskerano, Fernando Gago i Anhel di Marija.

Mnogi smatraju da ova ekipa ne treba da bude bauk ni za koga, pa ni za Sušićevu vojsku.

"Nismo slabašna odbrana, niti je vezni red loš. To su samo zle priče. Mi smo samo spremni za prljavi posao koji će olakšati posao napadu koji je najjači dio tima", jasan je Garaj, iza kojeg je sjajna sezona sa Benfikom.

Rio de Žaneiro - „Marakana” - BiH protiv Argentine - spektakl za „zmajeve” nije mogao bolje da počne.

Galerija

Bonus video: