Šta kada se strast pretvori u rutinski seks?

Mnogim parovima seks se nalazi na posljednjem mjestu, a nezadovoljstvo raste
147 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2014. 16:37h

U dugim vezama strasti često zamru zbog vrlo običnih prepreka kao što su obaveze, djeca i umor, a rutinski seks pak izaziva nezadovoljstvo na obje strane.

Kinsi Institut u svom istraživanju je otkrio kako je čak 16 odsto parova u dugim vezama imalo zadnji odnos prije pola godine. No stručnjaci tvrde da nije problem u monogamiji i dugim vezama i da je većinu problema lako riješiti ako se malo potrudite.

Predigra je prvi korak

Muškarcima treba pet do sedam minuta da dožive vrhunac, a ženama deset do 20. Tada dolazi do neusklađenih trenutaka kada žena ostaje zakinuta i naravno da dugoročno nijedna strana neće biti zadovoljna.

Doktor Lorens Levin, koji radi na Univerzitetu Raš, objašnjava kako je zbog toga predigra najvažniji prvi korak. Muškarci jednostavno moraju uložiti više truda da bi uzbudili partnerku i pričekaju s penetracijom, a žene ne trebada se stide i dopuste partneru da ih uzbudi.

Preuzmite inicijativu

Terapeutkinja i psiholog Karen Šerman, koja je osnovala stranicu MakeYourMarriageWorkNow, kaže kako nas dnevne obaveze toliko umore da nemamo volje za intimu.

Na kraju je najčešći slijed misli kod većine parova kako će biti intimni idući ili neki drugi dan. Šerman to smatra pogrešnim i savjetuje da odrede jedan dan u nedelji kada će se isključiti iz svih problema i posvetiti jedno drugome.

Promijenite scenario

Američki stručnjak za sastanke i spajanje ljudi, Emili Morse naglašava kako je rutina ubica dobrog seksa i intimnosti u dugim vezama.

Ako dugo niste bili intimni, za početak se češće grlite i ljubite, podstaknite povezanost. A zatim na red dolaze neke nove stvari koje još niste probali. Razgovarajte i probajte da odlučite šta vas oboje uzbuđuje pa krenite s promjenama.

Pazite na izgled

Zanemarivanje izgleda prvenstveno nije dobro zbog zdravlja, ali često je i problem u vezama, jer partneri nisu privlačni jedno drugome kao prije. Dogovorite neke zajedničke aktivnosti ako nemate volje da idete sami i vidjećete kako će se s promenama na bolje probuditi i libido. Malo vježbanja kod muškaraca povećava nivo hormona testosterona, koji budi seksualni nagon, kaže Levin. Studija iz Kinsej Instituta pokazala je pak da žene koje redovno vježbaju imaju bolji seksualni život.

Porodične obaveze

Kada dobijete djecu, odmah je jasno da je sve u životu došlo na drugo mjesto. Mnogim parovima seks se nalazi na posljednjem mjestu, a nezadovoljstvo raste. I opet, rješenje se jednostavno krije u volji da odredite seks kao prioritet i želju. Dajte sve od sebe da dogovorite dane kada ćete se posvetiti jedno drugome i zaboraviti na obiteljske obaveze. Samo zamislite da ste na spoju i ništa drugo nije bitno, a ako možete odvojiti cijeli vikend, seksualni život će sigurno procvjetati.

Galerija

Bonus video: