Šta treba da znate o davanju krvi

Preporučuje se da muškarci mogu da daju krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca
345 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2014. 15:53h

Da li je davanje krvi korisno?

Da, davanje krvi spašava živote. U svijetu se godišnje sakupi 108 miliona jedinica krvi koje se dalje daju svima onima kojima je ta krv potrebna. Davanjem krvi spašavate jedan život, a nerijetko i nekoliko, jer se iz krvi koju date odvajaju i pripremaju eritrociti, plazma i trombociti koji se mogu pojedinačno dati bolesnicima.

Kakve uslove treba da ispunjavam da bih dao krv?

Krv može da donira svaka zdrava osoba starosti od 18 do 65 godina. Lica ispod 18 godina takođe mogu da budu davaoci krvi ali uz saglasnost roditelja ili staraoca. Prije davanja krvi se prođe kraći ljekarski pregled, odredi hemoglobin, krvna grupa, a krv se testira na sidu, sifilis i žuticu.

Da li se treba posebno pripremiti prije davanja krvi?

Nije potrebno. Preporučuje se da prije davanja krvi osoba bude odmorna, da to jutro uzme lagani obrok i određenu količinu tečnosti - najbolje dvije, tri čaše vode par sati prije davanja krvi. Takođe to jutro se treba uzdržavati duvana, a alkohol nikako ne treba piti.

Koliko traje davanje krvi?

Čitav postupak od Vašeg dolaska do napuštanja zdravstvene službe ne traje duže od 30 minuta. Nakon davanja krvi biće Vam uručena knjižica dobrovoljnog davaoca krvi i bićete posluženi sendvičima i sokom.

Koliko često mogu da dam krv?

Preporučuje se da muškarci mogu da daju krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca. Krv koju dajete predstavlja samo dio rezerve krvi koju svaki čovijek ima i čijim davanjem se ne može ugroziti Vaše zdravlje.

Kakve koristi ja imam od davanja krvi?

Davanjem krvi činite human gest koji spašava živote. Postajete član zajednice dobrovoljnih davalaca krvi, a brojna udruženja imaju posebne načine zahvaljivanja svojim članovima (plakete, plaćen odmor u odmaralištima za davaoce krvi i članove njihovih porodica, izleti i sl.).

Galerija

Bonus video: