Kongres Urologa

Od karcinoma prostate oboljevaju muškarci mlađi od 50 godina

Ministar zdravlja Miodrag Radunović kazao da je važno sprovođenje preventivnih pregleda, kako bi se karcinom prostate otkrio u ranoj fazi, kada je liječenje uspješnije
0 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.06.2014. 11:40h

Starosna granica oboljelih od karcinoma prostate značajno se pomjerila, i danas od te maligne bolesti oboljevaju muškarci mlađi od 50 godina, rekao je ministar zdravlja, Miodrag Radunović.

On je danas, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, otvorio kongres Udruženja urologa Crne Gore, čija je jedna od tema karcinom prostate, najčešće maligno oboljenje kod muškaraca.

"Upozoravajući je podatak da se posljednjih 20 godina značajno pomjerila starosna granica oboljelih od ove maligne bolesti, tako da danas obolijevaju i muškarci mlađi od 50 godina", kazao je Radunović.

Prema njegovim riječima, vrlo je važno sprovođenje preventivnih pregleda, kako bi se karcinom prostate otkrio u ranoj fazi, kada je liječenje uspješnije.

"Prevencija podrazumijeva redovnu kontrolu, pregled urologa, određivanje dominantnog tumorskog markera – PSA", objasnio je Radunović.

Ministarstvo zdravlja, kako je naveo, intenzivno radi na izradi nacionalnih programa za borbu protiv malignih bolesti i ulaže velike napore i raspoložive kapacitete za prevenciju i rano otkrivanje malignih oboljenja.

"Posljednjih deset godina, upornom kampanjom uspjeli smo da dijagnostikujemo preko 30 odsto malignih tumora u početnom stadijumu, što podrazumijeva izlječenje", podsjetio je Radunović.

On je naveo da su pacijentima oboljelim od karcinoma prostate dostupne sve metode liječenja i savremena terapija.

"Prije godinu dana urađena je i prva laparaskopska radikalna prostatektomija kod pacijenta sa početnim karcinomom prostate i od tada se ova procedura redovno obavlja, čime je zaokruženo liječenje ovog malignog oboljenja u svim stadijumima", kazao je Radunović.

Crna Gora je, kako je naveo, svojim kapacitetima odgovorila jednom od najvećih izazova savremene medicine, uvođenjem transplantacionog programa, koji je kruna svakog zdravstvenog sistema.

"Iako smo relativno mali zdravstveni sistem, zajedničkim naporima i poštujući multisektorski pristup, stvorili smo uslove da se ova složena procedura uvrsti u našu medicinsku svakodnevnicu", ocijenio je Radunović.

On je podsjetio da je prva transplantacija bubrega sa živog davaoca urađena 25. septembra 2012. godine u KCCG u Podgorici, u saradnji sa transplantacionim timom KBC "Rebro" iz Zagreba, a da je do sada transplantirano 14 osoba.

"Takođe, u Crnoj Gori krajem prošle godine urađena je i prva ekspantacija organa, a preko Hrvatske smo postali i dio porodice Eurotransplanta, organizacije koja ima zajedničke spiskove davaoca i primaoca organa i obezbjeđuje brzu komunikaciju među zemljama članicama prilikom izbora što adekvatnijeg potencijalnog primaoca nekog kadaveričnog organa", dodao je Radunović.

Preporučujemo za Vas