VELIKI TRIJUMF

Kakav šamar prvaku: Holandija deklasirala Španiju

Holanđanin gubili sa 1:0, a onda se poigravali sa Špancima koji su mogli da prođu i gore od nestvarnih - 1:5!
94 pregleda 43 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2014. 21:19h

Španija je doživjela šamarčinu kakvu ne pamti odavno.

Možda je i rano reći da je sinoć predala šampionski pehar, ali je Holandija na startu dokazala da se Visenteu del Boskeu ne piše dobro u Brazilu - „lale” su deklasirale aktuelnog prvaka sa nestvarnih 5:1.

Iako je Španija povela iz jedanaesterca (strijelac Ćavi Alonso, nakon spornog faula nad Dijegom Kostom), odjednom se u samo minut promijenilo sve - Robin van Persi je poletio kroz vazduh i sa ivice kaznenog prostora glavom matirao Ikera Kasiljasa za 1:1, a to se dogodilo samo stotinjak sekundi pošto je David Silva promašio zicer za 2:0 kada je odlično reagovao golman Silesen.

I, potom, viđen je potop Španaca u pravom smislu te riječi, nemoć koja je vjerovatno šokirala i samog Del Boskea.

"Teško je reći šta nam se dogodilo, ali moramo da ovo zaboravimo ako želimo dalje. Mogli smo da odemo na odmor sa 2:0, ali nismo, već sa 1:1. To je izgleda bilo presudno", rekao je Del Boske.

Arjen Roben se poigrao s odbranom za 2:1, prije nego ašto je Iker Kasiljas postao "meta" i sudije i napadača Holandije.

Prvo je arbitar „zaboravio” da mu dosudi faul kod 3:1 (strijelac Stefan de Vraj poslije prekida), a do kraja su se s njim i kompletnom defanzivnom linijom Španije našalili Van Persi i Roben...

Zvuči suludo, ali Španija je bila spremna da primi još makar tri pogotka, jer su promašivali nemoguće Roben, Vesli Snajder i Džermejn Lens.

"Jako emotivna pobjeda za mene, ali sjutra je novi dan, a nas tek čeka veliki posao na Mundijalu", istakao je Van Gal, čija je ekipa impresionirala Tijerija Anrija:

"Ovo što smo sada vidjeli mi djeluje kao nešto što niko nikad nije uradio. Impresioniran sam načinom na koji igra Holandija", napisao je Anri za BBC.

Španci od 1963. u internacionalnim utakmicama nisu primili pet ili više pogodaka, ali ovog puta nije moglo da ih spase ništa.

"Najgora noćna mora za šampiona", napisao je madridski "As", dok je katalonski "Sport" već proglasio kraj velikog ciklusa "furije".

Španci su, kao i prije četiri godine, turnir otvorili porazom (tada od Švajcarske), ali ovaj je odjeknuo kao bomba...

Galerija