Promovisana knjiga Boža Koprivice: Kako dribling prevesti u tekst

Dopunjeno i izmijenjeno izdanje knjige “Samo bogovi mogu obećati” Boža Koprivice, nedavno je publikovala “Geopoetika”
120 pregleda 0 komentar(a)
Odakle zovem, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Odakle zovem, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 13.06.2014. 12:27h

U okviru šestog međunarodnog festivala “Odakle zovem” u Nikšiću u Muzičkoj školi “Dara Čokorilo“ promovisana je knjiga “Samo bogovi mogu obećati” Boža Koprivice, koju je prije četiri godine objavila izdavačka kuća “Ljevak”, a “Geopoetika” je nedavno publikovala njeno izmjenjeno i dopunjeno izdanje. Promocija knjige koja, kako je kazao Pavle Goranović, potvrđuje da se i fudbal može čitati, organizovana je u saradnji sa Fondacijom “Ćano Koprivica”.

“Božo Koprivica je igrač kristalnih poteza. On ispisuje pohvalu tišini i prijateljstvima, snu i iluzijama. U njegovom skladištvu sjećanja za svakog od nas ima poneka uspomena. Za svakoga od nas on pronalazi čudesne citate koji će nas lako osvojiti. Dok čitamo njegove tekstove vjerujemo da postoji priča o nekoj zajedničkoj sudbini”, kazao je Goranović na promociji.

“Samo bogovi mogu obećati” je, kako je kazao, knjiga koja trenom driblinge osvaja bez suvišnih koraka, bez teoretisanja o fudbalu, bez poteza više, “misteriozna knjiga” koja pripada mega žanru.

“Koliko je samo važno za ovu knjigu to što je ona gospodski obračun sa bezosjećajnošću, malodušnošću, sa osrednjošću posebno. Ovdje elegancija provocira ležernost. To su i autorove nesporne karakteristike”, istakao je Goranović. Prema njegovim riječima knjiga predstavlja zavodljivu priču o ukrštenim biografijama u nepredvidljivoj igri kalendara, pohvalu fusnotama, hroniku odrastanja s loptom, iako se s loptom ne želi i ne može odrasti.

“Samo Božo zna formulu kako dribling prevesti u tekst, kako junaci sa terena mogu postati junaci u knjigama, a to su već bili i u našem životu. On zna dokle seže vidik sna, vidik sjećanja i vidik prepoznavanja. Ovo je knjiga kroz koju prolaze velike utakmice i državni udari, tišine i zemljotresi, nezaboravne priče i intimni zapisi”, istakao je Goranović.

Novinarka Aleksandra Vuković kazala je da kao što postoje razna zvanična i nezvanična jevanđelja postoji i fudbal po Božu Koprivici.

“Čitati Boža Koprivicu znači postajati dijelom njegovog svijeta. O fudbalu malo što znam, ali svijet Boža Koprivice mogu da naslutim. Tumačenje fudbala koje nam daje Božo je tumačenje koje može da zavoli jedna žena”, kazala je Vuković.

Autor je ispričao neke epizode iz knjige i kazao da je u Nikšiću naučio dvije najvažnije stvari - ljubav i fudbal.

Direktorica škole Vjera Vuković kazala je da je privilegija biti na čelu institucije, posebno sada kada se neki značajni ljudi ponovo vraćaju toj školi . Na kraju večeri ona je kazala da i nju i Koprivicu u životu vodi strast i otpjevala pjesmu Viktora Hare.

Bonus video: