Crnogorci žele da odbrane zlato u Baru

Bar je od 18. do 22. juna domaćin Svjetskog univerzitetskog prvenstva u karateu..
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2014. 09:24h

Najveće takmičenje pod pokroviteljstvom FISU (Svjetska univerzitetska sportska asocijacija), 9. Svjetsko univerzitetsko prvenstvo u karateu održaće se od 18. do 22. juna u Baru. SC „Topolica” ugostiće preko 500 takmičara iz 43 zemlje sa svih kontinenata.

Za razliku od Evropskog univerzitetskog prvenstva, gdje različiti univerziteti iz iste zemlje mogu da prijave ekipe, na šampionatu svijeta postoji samo po jedna državna reprezentacija.

To znači da će nastupati najjače ekipe država, uz jedino ograničenje starosne granice od 28 godina. U takvoj konkurenciji reprezentacija Crne Gore sastavljena od karatista sa sva tri naša univerziteta - Univerzitet Crne Gore, Mediteran i Donja Gorica, imaće težak zadatak: da odbrani titulu ekipnog prvaka u borbama muškaraca osvojenu prije dvije godine u Bratislavi.

"Konkurencija će biti nikada jača, a i pravilo je da je teže odbraniti titulu. Ipak, imaćemo prednost domaćeg terena, a i iskusniju ekipu, pošto nastupamo u gotovo neizmijenjenom sastavu. Osim Almira Cecunjanina, kojeg će zamijeniti Danilo Lučić, ova je ekipa potvrdila kvalitet i pobjedom na prošlogodišnejm Evropskom univerzitetskom prvenstvu u Budimpešti. Pošto su reprezentativci uglavnom članovi Budućnosti, osim sa mnom, radili su i sa klupskim trenerom Dragoljubom Kopitovićem. Imali smo i sreću da nas zaobiđu povrede", kazao je selektor Univerzitetske selekcije Crne Gore, Rajko Vujošević.

Iz Studentskog sportskog saveza Crne Gore najavili su dolazak u Bar ne samo najviših rukovodilaca FISU, već i Svjetske karate federacije - WKF.

"Na posljednja tri Svjetska prvenstva na kojima smo nastupili kao crnogorska studentska reprezentacija osvojili smo 10 medalja. Izgradili smo renome, i napravili uspješan rezultatski niz, koji želimo da nastavimo. Sve je podređeno tome, a moram naglasiti i podršku i razumijevanje rukovodstava sva tri naša univerziteta - zaključio je Vujošević.