PLIVANJE

Podgorica u julu domaćin Otvorenog prvenstva Crne Gore

Podgorica će 12. i 13. jula biti domaćin Otvorenog prvenstva Crne Gore u plivanju, saopšteno je iz Vaterpolo plivačkog saveza (VPS).
62 pregleda 0 komentar(a)
Plivački miting Mimoza kup, Foto: Vesko Belojević
Plivački miting Mimoza kup, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 28.03.2019. 09:49h

Podgorica će 12. i 13. jula biti domaćin Otvorenog prvenstva Crne Gore u plivanju, saopšteno je iz Vaterpolo plivačkog saveza (VPS).

Najavljeno je da će takmičenje biti održano u konkurenciji mlađih i starijih pionira, kadeta, juniora i seniora.

Pravo nastupa na takmičenju imaju registrovani plivači po pravilniku Svjetske plivačke i vaterpolo federacije (FINA).

Najbolji plivač i plivačica u apsolutnoj konkurenciji, oni koji imaju najveći zbir FINA bodova iz dvije discipline, biće nagrađeni novčanom nagradom od 200 EUR.

Svaki učesnik ima pravo nastupa u tri discipline, a prijave se mogu poslati do 7. jula.

Takmičari će se nadmetati u trkama na 50, 100 i 200 slobodno, 50 i 100 delfin, leđno i prsno i 200 mješovito, kao i u štafeta 4x50 slobodno i 4x50 mješovito.

Samostalni savjetnik u Sekretarijatu za kulturu i sport opštine Podgorica Rajko Ćupić kazao je da je cilj takmičenja popularizacija plivanja u Podgorici.

On je rekao da u Podgorici vlada veliko interesovanje za plivanje i da je siguran da će ga manifestacija dodatno povećati.

"Podgorica je do sada bila organizator velikog broja međunarodnih takmičenja i pokazala se dobar domaćin. Siguran sam da će tako biti i u julu. Ubijeđen sam da će manifestacija postati tradicionalna i da će okupljati sve više plivača", kazao je Ćupić na konferenciji za novinare.

On je istakao da je prošle godine Sekretarijat za kulturu i sport u saradnji sa Sportskim objektima organizovao prvo otvoreno prvenstvo Podgorice u plivanju, na kojem je učestvovalo oko 100 takmičara.

Predsjednik Stručnog savjeta za plivanje u Plivačkom i vaterpolo savezu Mladen Klikovac očekuje da u Podgorici nastupi od 250 do 350 plivača iz inostranstva i oko 110 iz Crne Gore.

"Napravili smo spektakularan program. Pokušaćemo da sve svedemo u program od jednog sata gdje će se sve odvijati u A finalima. Neće biti dugih trka, 1500, 800, 400 mješovito, koje smo ostvaili za drugu priliku. Nastojali smo da kao suorganizator podršku damo u organizacionom smislu, tako što ćemo najkvalitetnje ljude iz klubova povući u Podgoricu", rekao je Klikovac.

On je naglasio da je pivanje adekvatan sport za svu djecu.

"Muška neka igraju vaterpolo, a ko hoće neka nastavi da pliva, a ženska treba da ostaju u plivanju. Moramo imati školu plivanja, u kojoj će raditi klvalitetni ljudi", kazao je Klikovac.

Plivački trener Dika Saveljić, koja je od nedavno i sudija, najavila je da će na manifestaciju dovesti 14 plivača kotorskog Primorca, po sedam dječaka i djevojčica.

"To je mali broj u odnosu na broj djece koja prođu našu školu plivanja. Nama sva djeca talentovana idu u vaterpolo", rekla je Saveljić.

Plivački trener i sudija Slađana Vučetić kazala je da će takmičenje u Podgorici biti prvo koje ćeo odraditi kao sudija.

"Trudimićemo se da sve bude u redu i damo doprinos dobroj organizaciji manifestacije", rekla je Vučetić.