pazite na hranu

Šta da jedete kada vam je oslabljen imunitet

Ne treba dnevno da jedete velike količine oraha da bi osigurali moćan imunitet, dovoljna je tek šačica na dan
59 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2014. 13:40h

Imunitet je preduslov za dobro zdravlje i dug život, a ako želite da ga održite snažnim, unesite promjene u vašu ishranu.

U današnje vrijeme nije lako održati imunitet zdravim i snažnim. Nečist vazduh, nezdrava hrana i previše stresa itekako ostavljaju traga. Kako pomoći sebi? Najpametnije je na prirodan način – hranom!

Stručnjaci preporučuju namirnice koje dokazano jačaju imunitet:

Spanać

Spanać se oduvek doživljava kao sjajna namirnica. U spanaću se skriva pravo vitaminsko blago – od vitamina A, B2 i B6 do vitamina C, K i E. Takođe, spanać obiluje antioksidantima, fitonutrijentima, proteinima, omega-3 masnim kiselinama i kalcijumom. Drugim riječima, on je toliko zdrava namirnica da bi ga trebalo da bude sastavni dio svakog obroka.

Orah

Ne treba dnevno da jedete velike količine oraha da bi osigurali moćan imunitet, dovoljna je tek šačica na dan i učinak će biti vidljiv. Orah sadrži mnoge vitamine, omega-3 masne kiseline i druge nutritivne vrijednosti koje pružaju zaštitu zdravlju srca i mozga. Neka istraživanja su pokazala i da orah usporava razvoj Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Možete ga jesti između obroka, kad vas uhvati želja za grickanjem.

Grašak

Ukusni grašak je sjajan jer sadrži leptin koji pomaže smanjenju apetita. Osim toga, grašak obiluje vitaminom B, kalcijumom, kalijumom i folnom kiselinom. Sve to je dobro za zdravlje mozga i kože, a pomaže i u snižavanju krvnog pritiska. Takođe, grašak je dobar i u prevenciji od moždanog udara. Dobro bi ga bilo češće jesti, pa se preporučuje kao prilog umjesto krompira - dugo će vas pratiti osjećaj sitosti.

Losos

Losos je nevjerovatno zdrava namirnica, a posebno se preporučuje divlji losos koji sadrži veću količinu nutritivnih vrijednosti. Losos je sjajan izvor proteina, vitamina D i kompleksa vitamina B, ali i omega-3 masnih kiselina.

Naučni dokazi upućuju na to da losos štiti od karcinoma, kardiovaskularnih tegoba, depresije i čitavog niza drugih bolesti. Trebalo bi ga jesti barem jedno nedjeljno, i to, ako ste u mogućnosti, divlji losos.

Borovnica

Osim što su ukusne, borovnice su pune fitohemikalija koje služe za borbu protiv najrazličitijih bolesti. Takođe, borovnice sadrže flavonoide i vlakna, a sve to može pomoći u borbi protiv ozbiljnih bolesti poput karcinoma, dijabetesa, srčanih bolesti, čireva na želucu i visokog krvnog pritiska. Borovnica smanjuje i nivo lošeg holesterola u organizmu. Dobro je uzimati je kao dezert umjesto raznih slatkiša.

Galerija