“Hamlet” Glob teatra u CNP-u

Predstava će biti izvedena na engleskom jeziku bez prevoda
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2014. 13:30h

U okviru svjetske turneje koja je počela 23. aprila 2014. godine, povodom 450 godina od rođenja Viljema Šekspira, slavni Glob teatar iz Londona gostovaće večeras u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa predstavom “Hamlet”, u režiji Dominika Dromgula i Bila Bakhursta.

Dvogodišnja svjetska turneja pod nazivom “Globe to globe“ obuhvatiće skoro sve zemlje svijeta.

Trupa prvo obilazi Evropu, zatim Karipska ostrva, Sjevernu i Južnu Ameriku, a zatim niz zapadnu obalu Afrike do Australije i ostrva Tihog okeana, odakle će se preko Indonezije, Japana, Kine, Azije i istočne obale Afrike, vratiti nazad u Englesku.

Turneja će se završiti gdje je i počela - u Globu, replici elizabetanskog pozorišta na južnoj obali Temze u Londonu. Planirano je da posljednje izvođenje bude održano 23. aprila 2016. godine, kada se navršavaju četiri vijeka od smrti Viljema Šekspira, za čije je stvaralaštvo Glob teatar neraskidivo vezan.

Slavni reditelj Piter Bruk smatra da je “Hamlet” od svih Šekspirovih komada najobuhvatniji i najuniverzalniji. “Šest najjednostavnijih riječi u engleskom jeziku su 'biti ili ne biti' (to be or not to be). Jedva da postoji mjesto na planeti na kome te riječi već nisu prevedene. Igrati “Hamleta” na izvornom jeziku po cijelom svijetu je veoma hrabar i dinamičan poduhvat”, ocijenio je Bruk.

Ovdašnja publika biće u prilici da pogleda novo, originalno tumačenje “Hamleta”.

Bonus video: