Oliver Stoun otkupio prava za film o Edvardu Snoudenu

Kučerenova knjiga, pod naslovom "Vrijeme hobotnice" (Time of the Octopus), prati priču o američkom zviždaču
72 pregleda 0 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Rojters
Edvard Snouden, Foto: Rojters
Ažurirano: 11.06.2014. 17:37h

Holivudski reditelj Oliver Stoun otkupio je prava za politički triler čiji je autor Anatoli Kučerena, ruski advokat najpoznatijeg svjetskog "zviždača", Eduarda Snoudena.

"Prava na moju knjigu predata su Oliveru Stounu i producentu Moricu Bormanu", izjavio je advokat za AFP.

"Stoun se sreo sa mnom, ali ne i sa Snoudenom. Knjiga će biti objavljena kasnije", naveo je on.

Kučerenova knjiga, pod naslovom "Vrijeme hobotnice" (Time of the Octopus), prati priču o američkom zviždaču i djelimično je inspirisana Snoudenovim iskustvom.

Kučerena, koji važi za jednog od najplaćenijih ruskih advokata, bio je jedan od malobrojnih zvaničnika koji su razgovarali sa bivšim saradnikom obavještajne agencije NSA tokom njegovog boravka na moskovskom aerodromu Šeremetjevo nakon prošlogodišnjeg bjekstva iz SAD.

Advokat, koji je blizak vlastima u Kremlju, pomogao je Snoudenu da dobije privremeni azil u Rusiji. Od tada nastupa u svojstvu njegovog portparola i veze sa spoljnim svijetom.

Oskarovac Stoun, poznat kao oštar kritičar američkog političkog establišmenta, otkupio je, takođe, i prava na knjigu o Snoudenu Luka Hardinga, novinara britanskog "Gardiana", jedne od novina koje su prve objavile podatke koje im je zviždač prosledio.

"Guardian" je početkom juna saopštio da Stoun već piše scenario, a da će snimanje filma početi krajem godine.

Snouden je napustio svoje radno mjesto na Havajima u maju 2013. i nakon nekoliko sedmica počeo je da iz Hong Konga objavljuje informacije o tajnom programu špijuniranja NSA.

Iz Hong Konga je otišao u Rusiju gdje je na moskovskom aerodromu ostao skoro šest sedmica dok mu Kremlj nije odobrio jednogodišnji azil.

Kučera je izjavio početkom juna da je Snouden tražio produženje svog statusa izbjeglice u Rusiji.

Bonus video: