Tvrde na Harvardu

Crveno meso može podstaći rak dojke

Žene koje često jedu crveno meso imaju 6,8 puta veći rizik od dobijanja raka dojke u odnosu na one koje malo ili nikako ne jedu to meso
1 komentar(a)
prodavnica, meso, mesara, Foto: Boris Pejović
prodavnica, meso, mesara, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.06.2014. 11:01h

Žene koje vole da jedu hamburgere, bifteke i drugo crveno mesto imaju povećani rizik od dobijanja raka dojke, saopštili su naučnici sa Univerziteta u Harvardu.

Ljekari već dugo upozoravaju da je crveno meso povezano s dobijanjem raka, prvenstveno debelog crijeva i pankreasa, ali se do sada malo znalo da može da utiče i na pojavu raka dojke.

Stručnjaci sa Harvarda analizirali su podatke 88.000 žena od 26 do 45 godina. Oni su zaključili da postoji veza između konzumiranja crvenog mesa i raka dojke poslije 12 godina intenzivnijeg uzimanja te vrste mesa, odnosno svaki dan u prosjeku.

Te žene imaju 6,8 puta veći rizik od dobijanja raka dojke u odnosu na one koje malo ili nikako ne jedu crveno meso. Taj rizik je veći kod žena u razvijenim državama, gdje je crveno mesto dostupnije.

Naučnici sumnjaju da neki proteini u crvenom mesu ubrzavaju ćelijsku diobu, što podstiče pojavu tumora.

"Važno je imati zdrav način ishrane", navodi se u studiji u kojoj se ženama sugeriše da manje jedu crveno meso i uz fizičku aktivnost ne povećavaju svoju tjelesnu težinu.

Preporučujemo za Vas