Pisali Putinu: Almodovar i Louč zabrinuti za sudbinu uhapšenog ukrajinskog režisera

Sencov je uhapšen u maju u svom domu u Simferopolju i tereti se za planiranje terorističkog napada
2 komentar(a)
pedro almodovar, Foto: Beta/AP
pedro almodovar, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.06.2014. 18:30h

Režiseri Pedro Almodovar, Ken Louč, Bela Tar i Vim Venders su autori pisma koje je poslato ruskim vlastima, a tiče se hapšenja ukrajinskog režisera Olega Sencova.

Sencov je uhapšen u maju u svom domu u Simferopolju, na Krimu i tereti se za planiranje terorističkog napada.

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je Sencov priznao planiranje napada na željezničke pruge, dalekovode i spomenike.

Njegov advokat – koji je vodio kampanju za zaštitu ruskog pank benda Pusi rajot – kazao je da Sencov negira umiješanost. Takođe, iz jednog njemačkog filmskog fonda – koji je podržavao filmove Sencova – insistiraju da je režiser samo učestvovao na protestu protiv pripajanja Krima Rusiji.

Odbor za evropski film zatražio je od Vladimira Putina i drugih u Kremlju da garantuju bezbjednost Olega Sencova. Oni traže da bude saopšteno javnosti gdje se nalazi režiser, ali i da bude optužen za pomenuto krivično djelo ili pušten na slobodu.

Takođe zahtijevaju “punu, pravovremenu i nepristrasnu istragu o očigledno samovoljnom hapšenju FSB-a, kako bi se svi odgovorni izveli pred lice pravde”, piše u pismu.

Bonus video: