Nikšić: Izložba jugoslovenskih ekspresionista iz fonda Umjetničkog muzeja

Riječ je o djelima čuvenih predstavnika ekspresionizma nekadašnjeg jedinstvenog jugoslovenskog kulturnog prostora
102 pregleda 0 komentar(a)
nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.06.2014. 16:34h

Izložbom ekspresionista iz fonda Umjetničkog muzeja Crne Gore, otvorene u galeriji Nikola I, u Nikšiću nastavljena je Vladina podrška razvoju kulture, u okviru koje će u junu biti izvedeno 26 programa.

Riječ je o djelima čuvenih predstavnika ekspresionizma nekadašnjeg jedinstvenog jugoslovenskog kulturnog prostora: Jovana Bijelića, Stojana Aralice, Milana Konjovića, Lazara Ličenoskog, Zore Petrović, Sava Radulovića, Peđe Milosavljevića, Miloša Vuškovića i Branka Filipovića.

Otvarajući izložbu, istoričarka umjetnosti Snežana Ivović kazala je da su izložena djela nastala u šestoj i sedmoj deceniji, kada su njihovi autori „ispisali najblistavije stranice jugoslovenske moderne 20 vijeka“.

Prema njenim riječima, stvaraoci su snagom boje i gesta izražavali emotivna i duhovna stanja kroz svoj likovni temperament i tematske forme, pretežno, pejzaža, mrtve prirode i figuracije.

"Atmosferom lične psihološke drame i ritmičke sinhronizacije likovnih elemenata motivski sadržaj je na nov način interpretiran. Boja jasna i zvučna postala je autonomno, sugestivno sredstvo izražavanja i osnovni plastički i vitalni element slike", kazala je Ivović.

U okviru Vladinog Programa podrške razvoju kulture večeras će na Sceni 213 biti izvedene Taštinarije, koje je po tekstu Obrada Nenezića režirao Draško Đurović. Taštinarije su kombinacija socijalne drame i vodvilja, urađenih u produkciji Barskog ljetopisa.

Glumačka ekipa Ana Simović, Aleksandar Radulović i Dragiša Simović na scenu je postavila savremenu crnogorsku stvarnost čiji je specifikum podjela na uspješne i neuspješne, a u središtu je, kako objašnjava Đurović, „tranziciono srce“.

Program podrške razvoju kulture pokrenula je Vlada Crne Gore na inicijativu Ministarstva kulture, kao četvorogodišnji projekat koji treba da unaprijedi kulturni život Nikšića, koji baštini dugu i značajnu kulturnu tradiciju.

Bonus video: