Privremeno prekinut štrajk radnika metroa u Sao Paolu

Članovi sindikata su na sastanku izglasali privremeni prekid štrajka, ali su odlučili da sjutra ponovo glasaju i tada će odlučiti da li će nastaviti štrajk u četvrtak, na dan otvaranja Mundijala
0 komentar(a)
Sao Paulo, Foto: Beta/AP
Sao Paulo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.06.2014. 11:20h

Štrajk radnika metroa u Sao Paulu danas je prekinut, ali su čelnici sindikata upozorili da će, ako se njihovi zahtjevi o povećanju plata ne ispune, radnici ponovo prekinuti rad u četvrtak, na dan otvaranja Svjetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu.

Članovi sindikata su na sastanku izglasali privremeni prekid štrajka, ali su odlučili da sjutra ponovo glasaju i tada će odlučiti da li će nastaviti s radom ili nastaviti štrajk u četvrtak, na dan otvaranja Mundijala.

Predstavnici unije štrajkača radnika metroa u Rio de Žaneiru su saopštili da će njihovi članovi večeras odlučiti da li će nastaviti sa štrajkom.

Štrajk izaziva velike probleme uoči početka Svjetskog prvenstva, a problemi će biti mnogo veći kada počne turnir, pošto je metro praktično jedini način da se dođe u krug oko stadiona u Sao Paolu i Rio de Žaneiru.

Na sastanku predstavnika štrajkača i vlade nije postignut dogovor oko visine povišice za radnike metroa.

Predsjednik sindikata koji predvodi štrajk Altino Prazeres rekao je da je u štrajku gotovo svih 8.000 radnika metroa. On je istakao da niko ne želi da poremeti predstojeće takmičenje.

"Ja volim fudbal. Navijam za našu reprezentaciju. Ne želimo da zaustavimo Mundijal. Želimo da se problem danas riješi i svi su voljni da pregovaraju", rekao je on.

Iz sekretarijata za saobraćaj Sao Paola saopšteno je da je otpušteno 60 štrajkača.

"Sramota je što Brazil lišava radnike njihovih prava. To su nelegalni otkazi. Vlada pokušava da nas isprovocira. Oni nam prijete", rekao je jedan od prodavaca karata u metrou.

Svjetsko prvenstvo počinje u četvrtak, utakmicom domaćeg Brazila i Hrvatske, od 22 časa.

Bonus video: